Hoće li Rusi obustaviti isporuku plina Hrvatskoj? Bugarskoj i Poljskoj već su “zavrnuli pipu”!

Thawt Hawthje / Flickr / (CC BY 2.0)

Ekonomist Damir Novotny gostovao je u Novom danu televizije N1 i komentirao prijetnje Rusije o obustavi opskrbe plinom.

Ekonomski analitičar istaknuo je da ne misli da će Rusija donijeti odluku o tome da Hrvatskoj prestane isporučivati plin.

“Moguće, dakako, neizvjesno je i ne možemo ništa prognozirati jer je ruska politička elita u ovom trenutku nepredvidiva, odluke Putina su potpuno nepredvidive, ne možemo biti sigurni o smjeru njegovih odluka, posebice ekonomskih. Ruskoj javnosti rekao je da sankcije nisu nanijele nikakvu štetu ruskoj ekonomiji, što jednostavno nije točno. Tako da ne vjerujem da će doći do drastičnih blokada”, rekao je Novotny gostujući u Novom danu.

Podsjetimo, ruski energetski div Gazprom priopćio je u srijedu da je prekinuo sve isporuke plina Bugarskoj i Poljskoj nakon što su obje zemlje odbile plaćati plin u rubljima, javlja BBC.

Poljski i bugarski dobavljači plina ranije su kazali da su zaprimili službene obavijesti od Gazproma o prekidu isporuka. Gazpromovo priopćenje stiglo je nakon što su jutros podaci pokazivali da je oprskrba Poljske kroz Bjelorusiju privremeno pala na nulu prije nego li je ponovno nastavljena.