HND upozorio na val sudskih tužbi koje moćnici i lokalni šerifi podižu protiv novinara

Foto: Marinko Petković

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) održalo je u srijedu konferenciju za novinare na kojoj su predsjednik HND Hrvoje Zovko, potpredsjednik Goran Gazdek i glavna urednica portala Telegram Jelena Valentić upozorili na novi val tužbi protiv novinara i medija.

Zovko je upozorio da je 905 tužbi protiv novinara u iznosu od čak 68 milijuna kuna, a protiv 18 medija prošle godine, samo vrh ledene sante, jer je u stvarnosti njihov broj sada, nakon novog vala učestalih tužbi, nažalost, puno veći. Dodao je da se radi o obliku zastrašivanja, odnosno pokušaja cenzure slobodnog i istraživačkog, odnosno odgovorno novinarstvi o čemu će HND izvjestiti europsku federaciju novinara.

Valentić je kazala da se često puta radi o ‘egzotičnim tužbama’, bilo bivših moćnika, koji sad krate vrijeme povlačeći novinare po sudovima, kao što su bivši ministri Tolušić i Kujundžić, ali rektor Boras, koji se odlučio i na privatnu tužbu novinarke u iznosu od 12.000 kuna. “Stati ćemo iza novinara koji su našli na udaru novog vala tužbi zbog vrijednih istraživačkih tekstova o moćnicima i lokalnim šerifma, a koji čak traže njihove brisanje sa interneta”, obećao je Zovko.

Kako se čulo, nakladnik je taj koji je odgovoran, prema Zakonu o medijima, za objavljene netočne informacije, a zastrašujuće je da javne institucije, kao što je zagrebačko Sveučilište, žele uništiti izdavače koji su se usudili propitkivati njihov rad.

Gazdek je upozorio na posebno težak položaj lokalnih medija, ako ne plešu kako sviraju lokalni moćnici. Portal imam 19 godina, kaže, i od prvog dana smo na kursu otvorenog, profesionalnog i nezavisnog novinarstva. U malom gradu, kao što je Virovitica, gdje gotovo ‘svi pjevaju u istom zboru’, nisu navikli da novinar grebe ispod površine, propitkuje, istražuje, analizira i komentira. Pa onda traže načine kako nas ušutkati.

“Međutim, kad ne uspiju prijetnjama i ucjenama, kad ne nađu ništa s čim bi nas mogli kompromitirati, ostale su im tužbe”, rekao je Gazdek.

Stvar je vrlo jednostavna, kaže on, visokim odštetnim zahtjevima žele ušutkati, odnosno uništiti nakladnika. U slučaju lokalnog neprofitnog medija to je očito jer samo jedna naknada iznosi koliko i naš godišnji proračun. U malim mjestima gdje lokalni šerifi apsolutno sve drže pod kontrolom nemoguće je naći oglašivača.

Prema Gazdekovim riječima, dvije aktivne tužbe bivšeg ministra poljoprivrede za tekstove o zatajenoj imovini koje su prenijeli s Telegrama, teške su 40.000 kuna, bez troška postupka i zatezne kamate. Nadalje, jedna privatna Tolušićeva tužba zbog komentara u kojem je, kako kaže, Đakića, Kirina i njega nazvao ‘kabadahijama virovitičkog pašaluka’ čak 180 dnevnih dohodaka što je približno 40.000 kuna.

“I da ne bude da se samo HDZ-ovci tužakaju, tužila nas je i SDP-ova saborska zastupnica Romana Nikolić. Gospođa Nikolić smatra da je za njezino kazneno djelo o čemu su mediji izvještavali, nastupila rehabilitacija i da zbog toga ‘ne smije biti pozvana na odgovornost’. I ona potražuje 20.000 kuna”, ističe Gazdek.

Jedan od ciljeva je i pokušaj destabilizacije lokalnog medija jer u njemu je najčešće jedan čovjek i autor teksta, i urednik i odgovorna osoba za zastupanje nakladnika. “Tužbama nas dodatno iscrpljuju, jer mi, naše tužitelje gotovo svakodnevno susrećemo”, zaključio je Gazdek. (M. Petković)