Gradski proračun za 2015. ipak prošao, za pola milijarde manji od ovogodišnjeg

Grad Zagreb dobio je proračun za 2015. u iznosu od 6,85 milijardi kuna. Proračun je za 6,6 posto manji od ovogodišnjeg (gotovo pola milijarde kuna). Za njega je glasovalo 26 zastupnika u Gradskoj skupštini, a 22 je bilo protiv.

gradska_skupstina_glasovanje

Proračun su podržali zastupnici s Nezavisne liste Milana Bandića, HSLS-a, HSS-a, HSU-a i nezavisni Vladimir Ferdelji, dok su protiv iz SDP-a, HDZ-a i HNS-a, javio je HRT.

U odnosu na prvo čitanje, više novca dobit će branitelji, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Ured za EU fondove. S druge strane manje od planiranog bit će izdvojeno za plaće, informatizaciju i ZET.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek rekla je da je 2015. prilika da se planirani projekti dobro pripreme te da je u proračunu osiguran novac za pripremnu dokumentaciju.

“Svim željama i amandmanima nismo mogli udovoljiti, no učinili smo sve kako bismo pokrenuli investicijski ciklus u Zagrebu”, rekla je Švaljek.

Gradski zastupnici HDZ-a i s Liste Milana Bandića izrazili su žaljenje zbog nekorektnoga poreznog paketa koji je ostavio posljedice na proračun, a iz SDP-a poručuju da je Hrvatska stala jer je stao Zagreb. Između dva čitanja podneseno je 40-ak amandmana.

Sportsko-rekreacijski centar Svetice skinut s dnevnog reda

Sandra Švaljek skinula je s dnevnog reda sjednice Gradske skupštine točku o Sportsko-rekreacijskom centru (SRC) Svetice, jer je je potrebna dorada. Odluku je pozdravila oporba, a na nju je reagirao predsjednik HNS-a Davor Šuker.

“Imamo sredstva na računu i, ako nam ne prođe projekt na Sveticama, SRC ćemo napraviti negdje drugdje”, kazao je Šuker na konferenciji za novinare u HNS-u.

“Hrvatska stoji zato što je stao Zagreb”, ustvrdio je Davor Bernardić (SDP) te rekao da se to vidi po 35-postotnom padu komunalnog doprinosa i nedostatku investicija. Podsjetio je da su predložili 33 mjere kako bi se povećali prihodi jer žele da Zagreb stane uz bok drugim europskim metropolama.

Njegova je rasprava izazvala niz replika i neslaganja HDZ-ovih gradskih zastupnika, a neke su teze nazvali sramotnima i licemjernima.

“Zagreb stoji jer Hrvatska već 12 kvartala nazaduje, svaka treća osoba je na rubu siromaštva, a naše mlade intelektualce tjerate van”, rekla je Bernardiću Margareta Mađerić (HDZ). Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek ustvrdila je da Zagreb nije dijelio istu sudbinu kao i cijela Hrvatska i dodala kako se povećao udio Grada Zagreba u ukupnom BDP-u u Hrvatskoj.

Jelena Pavičić Vukičević (Lista Milana Bandića) rekla je kako proračunu želi dugi vijek, a želi ozbiljnu izmjenu kad Ustavni sud dade ocjenu na izmjene zakona o porezu na dohodak što su tražile brojne jedinice lokalne samouprave, među kojima i Grad Zagreb. Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić ustvrdio je da se svima udovoljiti nije moglo zbog nedostatka novca ili već preuzetih obveza, ali da će nešto više novca dobiti branitelji, socijalne djelatnosti i europske inicijative.

Tijekom aktualnog sata Bernardić je predložio da se, radi povećanja prihoda u gradskoj blagajni, legalizira status građana koji borave u gradskim stanovima te upozorio da gradska uprava već dvije godine nije podnijela izvješće o stanju gradske imovine.

Zagreb se pridružuje ustavnoj tužbi?

Na prijedlog Sandre Švaljek, na dnevni red Gradske skupštine po hitnom je postupku uvršten prijedlog da se Zagreb pridruži Udruzi gradova u zahtjevu za ocjenom ustavnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne uprave i samouprave zbog kojega ostaju bez dijela prihoda.

Pročelnik Kojić je kazao kako se oduzimanjem šestine prihoda u Zagrebu ruši kompletna statika javnih financija. Dodao je kako misli da je ovaj slučaj zaslužio jednaku pažnju Ustavnog suda, ako ne i veću, od one koje je Sud poklonio dvojezičnim natpisima u Vukovaru.