KAZALIŠNA PREDSTAVA U BOLNICI VRAPČE: Kruna dvogodišnjeg rada Kazališne družine Studio 9

Asylum / I Am Veronika
Foto: Press

Kazališna družina Studio 9 u nedjelju će u psihijatrijskoj bolnici Vrapče izvesti predstavu Asylum / I Am Veronika.

Predstava je rezultat dvogodišnjeg glumačkog Master Acting programa pod vodstvom i mentorstvom Scotta Fieldinga, glumca, utemeljitelja i voditelja Michael Chekhov Actors Studia u Bostonu, USA.

Dvogodišnji rad i umjetničko istraživanje temeljeni su na romanu Paula Coelha “Veronika je odlučila umrijeti” koji donosi priču o mladoj djevojci, Veroniki, koja, nezadovoljna svojim životom odluči počiniti samoubojstvo. Nakon neuspjelog pokušaja samoubojstva završi u mentalnoj ustanovi, Villetu, koju je autor smjestio u Sloveniju, dok je radnja samog romana smještena u razdoblje s početka 90-ih nakon raspada Jugoslavije. U Villetu Veronika upoznaje tamošnje pacijente koji nisu opasni za svoju okolinu već samo traže svoje mjesto na ovom svijetu.

“To su okosnice romana koje su nam poslužile kao predložak. Naša je scena osuvremenjena, smještena u sadašnjost, a roman je samo početna točka koja je otvorila teme i usmjerila naš daljnji umjetnički rad. Tako se kroz predstavu, uz egzaktne dijelove iz samog romana koji je poslužio kao inspiracija, bavimo i nizom tema i životnih pitanja, a koja su se nametnula i nastala kao rezultat našeg zajedničkog rada na navedenom djelu i istraživanja u prethodne dvije godine”, stoji u najavi predstave.

Ovaj projekt bavi se pitanjima egzistencije, slobode, pripadnosti, pitanjima vlastitog identiteta, granica koje nameće društvo, pitanjem životnog poziva i odabira, društvenim prihvaćanjem, filozofskim pitanjima i načelima, otvara religijske i duhovne teme, propitkuje različitosti, individualizam unutar tih različitosti te promišlja o društvu u cjelini i kakav impakt ono ima na pojedinca pa time i na cijelu društvenu zajednicu.

Navedena Coelhova knjiga svjetski je bestseller koji propitkuje značenje “ludila” i pojedince koji se ne uklapaju u postojeće obrasce koje društvo smatra “normalnima”. Istražuje život i smrt, ludilo, očaj, oslobođenje i konformitet, a sam autor za knjigu kaže kako je to “roman o prihvaćanju svojih različitosti”

“Želimo naglasiti kako ovo ni u kojem smislu nije angažirana ili politička predstava, oslobođena je svakog politiziranja i nametanja mišljenja, tek otvara vrata osobnim pitanjima koja kroz život, vjerujemo, pogađaju svakog pojedinca; pitanja poput smisla života, ljubavi ili zajedništva…”, poručuju članice i članovi Studija 9.

Članice i članovi ansambla Studio 9 su:
Karmen Sunčana Lovrić
Mladen Vujčić
Marta Cerovečki
Lovro Krsnik
Nikolina Bakmaz
Tihomir Jolić
Lea Đido Božak
Luka Miljković
Robert Luka Bakić
Ana Katulić

Sve ostale pojedinosti o predstavi možete doznati na ovom linku.