Grad Zagreb zainteresiran za preuzimanje Imunološkog zavoda?

laboratorijAgonija radnika Imunološkog zavoda mogla bi uskoro završiti jer je u Vladu poslano pismo namjere gradonačelnika Milana Bandića kojim Grad Zagreb želi preuzeti vlasništvo nad Imunološkim zavodom, piše Večernji list. To je iznimno dobra vijest ne samo za svih 194 radnika koje Grad namjerava preuzeti nego i za budućnost Zavoda koji bi, prihvati li Vlada Bandićevu ponudu, ostao jedna cjelina, odnosno ne bi se izdvajala iznimno profitabilna proizvodnja virusnih cjepiva od proizvodnje lijekova nastalih iz krvnih derivata, bakterijskih cjepiva te protuotrova iz životinjske krvi.

Riječ je strateški važnom interesu jer će se time očuvati i stanična banka, sojeva virusa i bakterija, matične i radne sjemenske serije, polugotovi i gotovi proizvodi, dokumentacija i oprema.

Najpoznatiji izum Zavoda svakako je cjepivo protiv morbila (ospica) Edmonston Zagreb koji je 1967. razvio akademik i bivši ravnatelj zavoda Drago Ikić, a koje je Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila najkvalitetnijim na svijetu. Za to cjepivo, ali i cjepivo protiv rubele vlada velik interes u Rusiji, Indiji, Iranu, Filipinima, Kini… Dakle, prodaja i milijunska zarada je zajamčena dok traje dozvola koja ističe u prosincu 2015. Zbog toga u  pismu namjere stoji da se namjerava hitno krenuti u izgradnju novog pogona za proizvodnju virusnih cjepiva koji do prosinca 2015. mora biti certificiran od strane Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se nastavila proizvodnja, odnosno ne bi izgubila dozvola.

Novi pogon nužan je i da se ponovno ishode izgubljene dozvole za proizvodnju  bakterijskih cjepiva (tetanus, pertusis, difterija meningokok) te protuotrov za pet europskih zmija među kojima su riđovka i poskok te azijske zmije koji je u svijetu poznat kao brend Zavoda, ali i protuotrov za ujed crne udovice.

Bandić je iskazao želju za suradnjom s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu koji je u najvećem dijelu vlasnik plazme iz kojih se proizvode lijekovi iz krvnih derivata – albumini, imunoglobulini i specifični imunoglobulini nužni u liječenju osoba s transplantiranom jetrom.

Preuzimanjem Zavoda Grad bi preuzeo i vlasništvo nad nekretninama pa bi dio pripojio Specijalnoj bolnici za plućne bolesti gdje bi se napravio Centar za palijativnu skrb. Bandićevo pismo namjere podržali su Sindikat energetike, nemetala i kemije te Novi sindikat.