STEČAJA IMUNOLOŠKOG ZAVODA: Otpušteni radnici radili i spašavali život djeteta!

Šezdesetak radnika Imunološkog zavoda i predstavnici sindikata održali su skup na kojem su dogovorili da će sljedećih tjedan dana intenzivno raditi na tome da javnost izvijeste o važnosti opstanka zavoda i da nađu rješenje za nastavak rada.

laboratorij-zg
Ističu da se proizvodnja cjepiva i lijekova od krvne plazme ne smije ugasiti. Nakon jednosatnog sastanka zaključili su, ako se ne oglase vladajući, izlaze na ulicu. Alarmantno je, kažu da u pitanje dolazi skladištenje krvnih pripravaka, ali i činjenica da bismo mogli ostati bez najkvalitetnijeg cjepiva kojeg se žele domoći i konkurentske tvrtke.
Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Imunološkog zavoda Anka Dorić ističe da je već jučer, zbog stečaja Zavoda, život jednog djeteta bio ugrožen.
“Saznala sam za jedan vrlo urgentan slučaj u kojem su nas jučer kolege s Rebra i kolege s kliničke bolnice Fran Mihaljević hitno zamolile i obavijestile da je malodobno dijete oboljelo od bolesti sa simptomima botulizma. Botulizam je toksin koji proizvodi clostridia botulinum i poznat je najjači otrov koji postoji. Naši ljudi, iako nismo radili jer smo u stečaju, napravili dijagnostiku i potvrdili da je riječ o botulizmu. Žene su došle od kuće, obavile su tu dijagnostiku i pitam se tko će raditi ubuduće tu dijagnostiku jer jedinu dijagnostiku botulizma u ovoj zemlji radio je Imunološki zavod”, upozorila je.
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izjavio je za 24sata TV kako će Grad pronaći načina da spasi Imunološki zavod. “U dvije godine spremni smo investirati 10 do 15 milijuna eura, proširiti djelatnost i napraviti od toga visokoprofitabilnu tvrtku”, poručio je Bandić.
Predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Ivan Tomac ocijenio je ohrabrujućom Bandićevu najavu te poručio da će sindikat pomoći koliko može u spašavanju Zavoda ili barem njegova najvažnijeg dijela – proizvodnje krvnih derivata i virusnih cjepiva.
Za ulaganje u Imunološki zavod načelan interes iskazala je i tvrtka Jadran-Galenski laboratorij iz Rijeke, što je u jučerašnjoj emisiji HTV-a Hrvatska uživo potvrdio i njegov direktor Ivo Usmiani.

Izvor: HRT