INICIJATIVA: Marina Pavković traži od najbogatijih Hrvata da skupe 100 milijuna za spas Imunološkog zavoda

Ilustracija | Foto: Canva

Dr. sc. Marina Pavković, stručnjakinja za strateško planiranje i prostorni branding, pokrenula je novu inicijativu za stavljanje u funkciju Imunološkog zavoda.

“Ovim podsjećamo državnu vlast da su zapustili instituciju od svjetskog značaja – referentni centar za imunitet – koja bi u ovakvim pandemijskim krizama značila doslovno život. Pozivamo ih da Imunološki zavod pod hitno osposobe i stave u redovnu funkciju. Ujedno naše najbogatije državljane i sugrađane pozivam da se ugledaju na slične primjere u Italiji i diljem svijeta, gdje se deseci milijuna eura doniraju javnim zdravstvima čije funkcioniranje je ugroženo korona krizom i tako financijski pomognu naš javni zdravstveni sustav”, napisala je na Pavković na svom Facebook profilu.

Ona dalje piše:
“Predlažem, bez ironije, najozbiljnije i u dobroj vjeri, da gospoda Vlahović (Adris grupa), Tedeschi (Atlantic grupa), Drk (Vindija), Roglić (Orbico) i ostali hrvatski uspješni gospodarstvenici i novopečeni bogataši, kao i svjetski razvikani nogometaši Modrić, Rakitić, izbornik Dalić, bivši izbornik Blažević, predsjednik HNS-a Šuker, tenisači i ostali ultra bogati sportaši, učine jedno zaista domoljubno i rodoljubno djelo i skupe sto milijuna kuna za nastavak rada Imunološkog zavoda. Korona ih je pogodila kao i sve ostale smrtnike, pravi je trenutak da to osvijeste i poduzmu pravu stvar. Tako će svojoj zemlji pripomoći da podigne zdravstvenu održivost i da se u budućnosti lakše nosi s izazovima ovog tipa. Javni sustav ovo sam teško može podnijeti. Danas sam čula na radiju da je nogometaš, čini mi se Robben, ili neki drugi lako je provjeriti, uplatio pola milijuna dolara za borbu protiv virusa. Evo prilike da naši uspješnici i bogataši naprave to isto. I to odmah. Pa ako ćemo danas našem zdravstvenom ešalonu s razlogom pljeskati točno u podne za izuzetan napor koji čine, ima onih koji znanje i kapacitete naših zdravstvenih institucija mogu i financijski poduprijeti.”

Marina Pavković je na istu temu uputila pismo premijeru Andreju Plenkoviću. U pismu stoji:

“Poštovani predsjedniče Vlade, gospodine Plenković,

s obzirom na izuzetne okolnosti vezano uz epidemiju COVID-a 19 i razorni potres u Zagrebu s kojima se kao predsjednik Vlade upravo suočavate, dozvolite da Vam iskažem priznanje vezano uz visoku razinu upravljanja u kriznim situacijama. I političkim pristašama i oponentima je lako prepoznati kada se radi dobro i kada je stručnom timu zaduženom za upravljanje krizom omogućena maksimalna stručnost. Izbor profesora Beroša na mjesto ministra zdravstva je svakako jedno od zaslužnijih imenovanja, s obzirom da ministrov profesionalni i osobni integritet krajnje imponira u ovoj višestruko kriznoj situaciji. Jednako, kao i njegovog tima.

Upravo zato je pravi trenutak da se na političku scenu snažno vrati tema aktiviranja Imunološkog zavoda – institucije od nacionalnog značaja – u punom opsegu. Više je aspekata koji govore tomu u prilog.

Prvo, upravo svjedočimo nezapamćenoj virusnoj pandemiji koja je nespremnom zatekla korporativnu farmakološku industriju koja nema konkretno rješenje i koja odgovarajuće cjepivo prognozira izbaciti za 12 do 18 mjeseci. To je, naravno, prekasno za akutnu situaciju u kojoj se i mi, kao i čitav svijet nalazi, pa se viroza između ostalog u međuvremenu liječi interferonom, proizvodom kojim je Imunološki zavod u Zagrebu pokrivao respektabilnih 13% svjetske proizvodnje.

Drugo, obrana imuniteta je obrana zdravlja naše nacije za sve slijedeće virusne epidemije i pandemije koje neminovno dolaze. Zato obnovi i punom kapacitetu rada Imunološkog zavoda, u svrhu istraživanja i proizvodnje imunoloških i bioloških lijekova, treba prići odgovorno i odlučno odmah, bez čekanja.

Treće, kalkulacija potrebnih ulaganja koja se od početnih stotinjak milijuna kuna za povrat otvorenih dugovanja zapuštenog zavoda, pa preko tristo ili nešto više milijuna kuna za modernizaciju proizvodnje, penje sve zajedno do okvirnih četiri do pet stotina milijuna kuna, predstavlja doslovno minoran iznos za društvenu korist koja će se ulaganjima ostvariti.

Zaključno, poštovani predsjedniče Vlade apeliram na Vašu svijest o važnosti aktualnog i budućeg trenutka. Sve dosadašnje hrvatske Vlade potrudile su se da, u najmanju ruku, nečinjenjem dopuste i omoguće sumrak Imunološkog zavoda, te dragocjene zdravstvene ustanove. Vrijeme je da se upali svjetlo. Pozivam Vas da to učinite, u svoje osobno ime, kao građanka i znanstvenica, te u ime 4.400 ljudi koji su u tjedan dana aktivnosti na društvenim mrežama direktno podržali i podijelili inicijativu o potrebi operativnog osposobljavanja Imunološkog zavoda. Posredno, inicijativu su podržali deseci tisuća ljudi, što bi trebalo biti dovoljno da odgovoran državnik ozbiljno shvati glas javnosti u potrebi.

Dodatno, da bi ova nekad ugledna znanstvena institucija što prije dobila priliku opet postati igrač svjetskog značaja, pozvala sam javno i naše najbogatije kompanije i njihove čelnike, kao i vrhunski plaćene sportaše, da se donacijama uključe u ostvarenje ovog iznimnog cilja od nacionalnog interesa.

S poštovanjem i očekivanjem, Dr.sc. Marina Pavković, dipl.oec.”

Komentari