Grad Zagreb u Varšavu poslao pomoć za zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine

Zagreb poslao Varšavi pomoć za zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine
Foto: Zagreb.hr

Akciji pružanja humanitarne pomoći Gradu Varšavi čiji su predstavnici poslali apel Gradu Zagrebu za pomoć pri zbrinjavanju raseljenih osoba iz Ukrajine, u sklopu inicijative Pakta slobodnih gradova, pridružio se zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet.

Kamion humanitarne pomoći šalje Grad Zagreb, koji je osigurao Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, krenuo je jutros prema Varšavi iz skladišta Crvenog križa u Heinzelovoj ulici.

„Zbog nemilog razvoja događanja u Ukrajini svjedoci smo egzodusa ukrajinskih građana golemih razmjera, njih više od 2,5 milijuna je prešlo granice Ukrajine, a najveći dio njih se nalazi u Poljskoj. Slijedom toga Grad Varšava se obratio Gradu Zagrebu za pomoć te u koordiniranoj akciji Grada i Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, danas šaljemo humanitarnu pomoć čija je ukupna vrijednost 250.000 kuna uz trošak prijevoza od 32.000 kuna za koji su osigurana sredstva u gradskom proračunu“, kazao je Korlaet.

Napomenuo je da je preko 6.000 raseljenih osoba trenutno i u Hrvatskoj, a jedan dio njih je u Zagrebu, u Motelu Plitvice i Hotelu Pleter u Rakitju. „Za prihvat je spreman i Grad Mladih, a istovremeno radimo i na pripremi 5. paviljona Zagrebačkog velesajma za eventualni masovniji dolazak raseljenih građana iz Ukrajine“, istaknuo je.

Zahvalivši djelatnicima, donatorima i Gradu na brzoj reakciji i osiguravanju sredstava za ovu donaciju, ravnatelj Crvenog križa Grada Zagreba Petar Penava je naglasio da pošiljka humanitarne pomoći sadrži osnovne potrepštine poput dugotrajnih prehrambenih proizvoda, vreća za spavanje, kutija prve pomoći, zaštitnu medicinsku opremu i pitku vodu.

„Nadamo se kako ćemo na ovaj način pokazati da stojimo uz naše prijatelje iz Poljske i sve one koji su slijedom ovih nesretnih okolnosti raseljeni iz Ukrajine“, rekao je.