Goranovci slave svoj 75. rođendan izvedbom Händelovog oratorija ‘Izrael u Egiptu’

Foto: Press

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić večeras će proslaviti 75. godišnjicu izvedbom Izraela u Egiptu, autora Georga Friedricha Händela, u zagrebačkoj bazilici sv. Antuna Padovanskog u 20.30 sati.

Ovaj barokni oratorij Zbor će izvesti u suradnji s Hrvatskim baroknim ansamblom, pod ravnanjem umjetničkog voditelja Zbora, Ivana Šćepanovića. Bogate i atraktivne solističke dionice otpjevat će sopranistice Anabela Barić i Josipa Bilić, kontratenor Franko Klisović, tenor Mislav Lucić te baritoni Marin Čargo i Benjamin Šuran.

Händelov Izrael u Egiptu biblijski je oratorij nastao 1739. godine, a od strane hrvatskog ansambla zadnji put je izveden pred 75 godina. Libreto se u potpunosti sastoji od odabranih odlomaka iz Starog zavjeta, a kroz savršeno glazbeno dočarane zvukove tuče, munja, zujanja muha i skakutanja žaba, vodi nas kroz sve pošasti Egipta, pa sve do prelaska Crvenog mora, dok pratimo Mojsija i djecu Izraelovu kroz uzbudljivu priču o Izlasku odabranog naroda iz sužanjstva. Ovaj koncert je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić utemeljen je 1948. godine. Kroz zadnjih 75 godina Goranovci su pjevali vrhunska djela raznih skladatelja – od Beethovena, Mozarta, Bacha, Brahmsa, Mahlera, Brucknera i mnogih drugih skladatelja. Zbor je pjevao i na inauguracijama više predsjednika, a surađivao je s poznatim imenima te je pjevao i pred povijesnim legendama –„čeličnom lady“ – Margaret Thatcher i papom Ivanom Pavlom II., a dobitnik je i dva Porina.

Kad se zbroji, kroz zborske redove, prošlo je više od 3.000 ljudi. Kroz povijest i dugo djelovanje, Zbor su vodili ugledni hrvatski glazbenici – Mladen Jagušt, Duško Prašelj, Lovro Županović, Adalbert Marković, Dinko Fio, Vladimir Kranjčević, Saša Britvić i Luka Vukšić. Od 2023. godine, umjetnički voditelj Zbora je Ivan Šćepanović. Asistent umjetničkog voditelja je Stjepan Vuger.

Hrvatski barokni ansambl poziva na koncert u HGZ-u
Foto: Press

Hrvatski barokni ansambl (HRBA) najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim replikama. Ansambl je utemeljen 1999. godine.

Uz 20 godina održavanja ciklusa koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, redoviti su gosti brojnih domaćih i stranih festivala. HRBA je u proteklih dvadeset godina ostvarila suradnju s ponajboljim svjetskim umjetnicima, specijalistima za izvođenje barokne glazbe. Ansambl surađuje i s Vokalnim ansamblom Antiphonus kao i sa zborovima Cantores Santi Marci i „I. G. Kovačić“.

Hrvatski barokni ansambl dobitnik je Diplome „Milka Trnina“ Hrvatskog društva glazbenih umjetnika 2001., Nagrade „Orlando“ Dubrovačkih ljetni igara 2014., Nagrade „Ivan Lukačić“ Varaždinskih baroknih večeri 2016. te Nagrade Grada Zagreba 2020. godine. Ravnateljica Ansambla je renomirana violinistica Laura Vadjon.