Manduševac bi od ljeta 2020. godine trebao ponovo biti ono što je nekad bio – izvor pitke vode

Manduševac bi od ljeta 2020. godine trebao ponovo biti ono što je nekad bio – izvor pitke vode
Foto: ZG express

Poznata zagrebačka fontana Manduševac od ljeta 2020. godine trebala bi postati izvor pitke vode koja će građanima biti dostupna, i to besplatno. Drugim riječima, Manduševac bi napokon trebao ponovo biti ono što je nekad bio!

Naime, kako piše portal Vijesti.hr, građanska platforma 1postozagrad, koja već godinama zagovara ideju da Zagreb dobije novu mrežu javnih česmi te da se Manduševcu vrati njegova stoljetna funkcija, uspjela je pokrenuti stvari s mrtve točke.

Manduševac bi od ljeta 2020. godine trebao ponovo biti ono što je nekad bio – izvor pitke vode
Foto: M. Vrdoljak / TZGZ

Inicijativa je već ranije naišla na odobravanje nadležnog Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, kao i samog gradonačelnika Milana Bandića, ali ideja nije realizirana jer je Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode tvrdio da pitka voda na Manduševcu nije potrebna.

Saša Šimpraga, analitičar prostora te osnivač i voditelj platforme 1postozagrad, podsjeća da osim stvarne svakodnevne potrebe, u prilog povratka Manduševcu njegove povijesne uloge idu i gradske legende: “Od one da se onaj koji pije na Manduševcu Zagrebu uvijek vraća, do one o imenu grada i Mandi koja grabi vodu. Obje govore o Manduševcu kao mjestu na kojem se voda – pije.”

“Kroz minimalnu nadogradnju i bez bitnog narušavanja postojećeg oblikovanja, takvo poboljšanje je tehnički izvedivo i prilično lako ostvarivo”, izjavio je Šimpraga za Vijesti.hr te naglasio: “Uz dobru volju u Gradu, na Manduševcu bi se voda mogla ponovo piti već od ljeta 2020. godine.”

Početkom veljače u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode održan je sastanak na tu temu, a platforma je sada i službeno odaslala zamolbu za ponovljeno očitovanje Zavoda, pa se treba nadati da će projekt doista i biti realiziran u navedenom roku.

Platforma 1postozagrad je putem svoje Facebook stranice zamolila građane da podrže izravno podrže ovu inicijativu slanjem poruka na e-mail adresu Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Manduševac bi od ljeta 2020. godine trebao ponovo biti ono što je nekad bio – izvor pitke vode
Foto: 1postozagrad

“Želite da Manduševcu do ljeta 2020. godine bude vraćena njegova stoljetna funkcija mjesta gdje se voda može i piti, a ne samo gledati? Molimo da napišete kratki mail od svega nekoliko rečenica u kojem upravo to tražite. Mail treba poslati Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode”, stoji u njihovom apelu koji možete pročitati na ovom linku.

Manduševac je stoljećima služio Zagrepčanima kao izvor pitke vode. Prema legendi, ime je dobio po lijepoj djevojci Mandi koju je na zdencu jedan vitez zamolio za malo vode. “Mando, dušo, zagrabi vode”, rekao je vitez i prema toj rečenici su i Manduševac, i grad Zagreb dobili ime – Manduševac od “Mando, dušo”, a Zagreb od “zagrabi”.

Prilikom uređenja Trg bana Jelačića izvor je 1898. zatrpan pa se s vremenom zaboravilo na njegov položaj. Ponovo je pronađen 1986. godine, kada se uoči Univerzijade preuređivao tadašnji Trga Republike.

Ivica Majić