DUBROVAČKE LJETNE IGRE: Ovacije za veličanstvenu izvedbu Mozartove ‘Velike mise u c-molu’

Ovacije za veličanstvenu izvedbu Mozartove 'Velike mise u c-molu'
Foto: Press

U okviru glazbenog programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara, Dubrovački simfonijski orkestar i Oratorijski zbor crkve sv. Marka iz Zagreba pod ravnanjem mladog ruskog dirigenta mo. Maxima Emelyanycheva, uz soliste Ivanu Lazar, Mariju Kuhar Šošu, Krešimira Špicera i Leona Košavića, izveli su Mozartovu Veliku misu u c-molu u srijedu navečer u crkvi Male braće.

Veličanstven zvuk odzvanjao je prepunom crkvom Male braće te, unatoč velikoj vrućini, festivalska publika nije krila svoje oduševljenje.

Vrsni izvođači pokazali su sinoćnjom izvedbom kako je Velika misa u c-molu uistinu izuzetna umjetnička kreacija čija raskošnost nikoga ne ostavlja ravnodušnim pa su i sami solisti bili vidno dirnuti snagom glazbe koju su donijeli pred publiku. Publika je napore umjetnika nagradila ovacijama i brojnim poklicima ”bravo”.

Ovacije za veličanstvenu izvedbu Mozartove 'Velike mise u c-molu'
Foto: Press

Zahvaljujući zboru i orkestru, solistima i dirigentu, sinoć je ponovo do izražaja došao Mozartov genij povezivanja starog i novog te zadivljujuća kompleksnost i maštovitost skladateljskog umijeća – sve ono što nedovršenu Veliku misu u c-molu čini “velikom”.

Maxim Emelyanychev

Dirigent Maxim Emelyanychev, izvanredan je predstavnik ruskih dirigenata mlađe generacije.

Godine 2013. dodijeljeno mu je najviše rusko kazališno priznanje “Zlatna maska” za čembalističku izvedbu u produkciji Opernog teatra iz Perma „Figarov pir“ pod ravnanjem Theodora Currentzisa (zabilježene na CD-u u izdanju Sony Classical).

Nakon što je kao dirigent debitirao u dobi od svega dvanaest godina, uslijedili su pozivi za nastup s brojnim uglednim ruskim i inozemnim baroknim i simfonijskim orkestrima. Danas djeluje kao šef dirigent orkestra Il Pomo d’Oro i Simfonijskog orkestra mladih Nižnji-Novgoroda, a ove je godine bio nominiran za prestižnu nagradu Grammy.

Uz Dubrovački simfonijski orkestar koji je nezaobilazan sudionik festivalskog glazbenog programa, a kojemu je ovo bila prva ovogodišnja izvedba na Igrama, ključan je bio i Oratorijski zbor crkve sv. Marka u Zagrebu Cantores Sancti Marci.

Njihova nedavna postignuća uključuju dvije zlatne medalje na prestižnim Europskim zborskim igrama u Rigi (2017.) te dvije zlatne medalje i posebno priznanje za najuspješniju izvedbu na Natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih sastava u Zagrebu (2016.).

Vrsni solisti

Izvedbu velebne Mozartove mise ponijeli su vrsni solisti, rado viđeni na Igrama; sopranistice Ivane Lazar i Marije Kuhar Šoša, tenor Krešimir Špicer koji će ovo ljeto na Igrama voditi i vokalnu majstorsku radionicu, te mladi bariton Leon Košavić.

Maxim Emelyanychev, Krešimir Špicer, Marija Kuhar Šoša, Ivana Lazar, Leon Košavić
Maxim Emelyanychev, Krešimir Špicer, Marija Kuhar Šoša, Ivana Lazar, Leon Košavić / Foto: Press