Dubrovačke ljetne igre otvorit će opera „Cossi fan tutte“

Ovogodišnje otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara u srpnju bit će zasigurno jedno od spektakularnijih, a obilježit će ga povratak opere u taj grad, točnije opere „Cossi fan tutte“. Projekt je sasvim međunarodni (dupla pjevačka podjela iz 8 zemalja) i prva je predstava nove intendature Krešimira Dolenčića.

IMG_0052

Producent projekta je Mišo Mihočević (Agevent) iz Dubrovnika, nekadašnji ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara, Dubrovačkog kazališta, osnivač i začetnik festivala komorne glazbe ‘Julian Rachlin & Friends’ i alternativnog Le Petit Festival de Theatre.

Na velikoj audiciji uz strane, izabrani su i naši solisti Nikolina Pinko, Matija Meić, te članovi zbora. Velika nam je čast da smo ostvarili suradnju i sa našim proslavljenim opernim pjevačem Giorgiom Surianom. U žiriju su bili Mišo Mihočević, redateljica  Sally Burgess,  Oliver Gilmoure (po čijoj ideji i umjetničkim vodstvom i nastaje ovaj projekt), Krešimir Dolenčić, Mladen Tarbuk te Dunja Vejzović i Lidija Horvat Dunjko.

Cossi fan tutte je komična opera u dva čina u kojoj prijatelji Ferrando i Guglielmo prihvaćaju okladu filozofa Don Alfonsa koji tvrdi da im njihove zaručnice Fiordiligi i Dorabella neće ostati vjerne ukoliko im se ukaže prilika. Stoga se oni prerušavaju i pokušavaju osvojiti djevojke onoga drugoga. Iako izvorno smještena u Napulj u 18. Stoljeće, redateljica Sally Burgees ovu dubrovačku produkciju osuvremenjuje i postavlja je u današnje vrijeme.

Kostimi Matije Vuice su završeni, scenografija Charlesa Phua je postavljena, probe su intenzivne i željno se iščekuje premijera.

Pjevači su na Stradunu prije nekoliko dana izveli i takozvani “flash mob”. Neprimjetno su se smjestili među goste u Caffe baru Cele i u jednom trenutku iznenadno počeli pjevati. Prisutni su bili iznenađeni, a uskoro se okupila i brojna publika koja je pjevače ispratila pljeskom.

Među sudionicima ovog velikog događanja su i dvojica mladih pjevača koji briljiraju i u popularnom spektaklu „Crna kuća – muzikl u boji“, Hrvoje Foretić i Marija Škvorc. „Biti dijelom Dubrovačkih ljetnih igara u operi ‘Cosi fan tutte’ za nas je, prije svega, jedno predivno iskustvo, obogaćeno mnogim novim saznanjima, te novim i dragim prijateljstvima”, rekli su za ZGExpress.net.

Cossi fan tutte je na programu 11., 12., 13., 14., i 15. srpnja u parku Umjetničke škole, a ulaznice koštaju između 150 i 400 kuna.