Jinx, TBF i 2Cellos uvest će Zagrepčane u EU

Središnja proslava ulaska Hrvatske u Europsku uniju održat će se u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, s nedjelje na ponedjeljak, a napokon je utvrđen i predstavljen konačan program događanja koje će stajati najmanje 5,2 milijuna kuna. Proslava će početi u 20 sati i trajat će do kasno u noć, a okupljene građane zabavljat će Jinxi i TBF, koji nastupaju od 21 sat, te 2Cellos, koji će izvesti jednu pjesmu u prvom dijelu večeri i polusatni koncert nakon ponoći.

2cellos

Okupljeni će moći čuti i glagoljaško i istrorumunjsko pjevanje te ariju Ave Maria iz rock-opere Gubec-beg u izvedbi Vande Winter, kao i vidjeti ophod zvončara iz Kastavštine.

Redateljica Ruždjak Podolski navela je da će u pretprogramu sudjelovati Puhački orkestar ZET-a, Marko Tolja i Jazz orkestar HRT-a s domaćim i stranim šlagerima, a glazbu će puštati i DJ Švec. Redatelj izravnog prijenosa je Ivan Miladinov, scenograf je Dragutin Broz, kostimografinje Danica Dedijer, Antonija Jakšić Dorotić i Linda Bilan, koreografkinja je Petra Hrašćanec, a producentica Nina Čalopek. U cijelom programu sudjeluje ukupno 681 izvođač.

Uz svečanu tribinu bit će postavljene četiri manje pozornice, orijentacija će biti istok-zapad, čime se dobiva drugačija vizura Trga, a u središnjem fokusu bit će neboder na kojem će biti projekcije. Cijeli program zasniva se na vrijednostima hrvatskih zaštićenih kulturnih dobara, uključujući UNESCO-ovu reprezentativnu listu.

U nedjelju će biti zatvoreni kafići u okolici Trga bana Jelačića, a predsjednik radne skupine za organizaciju proslave Tomislav Saucha rekao je da tu odluku Grad Zagreb nije donio na vlastitu inicijativu, nego na prijedlog policije, i to zbog sigurnosnih razloga.

Inače, od visokih uzvanika dolazi 15 predsjednika država, 3 predsjednika parlamenata, 13 predsjednika vlada, 12 prvih potpredsjednika vlada, 7 ministara vanjskih poslova i na ostalim razinama 20 visokih uzvanika, ukupno 170, rekao je predsjednik Radne skupine Saucha. Što se tiče troškova, ponovio je da se proračun neće probiti za više od 10 posto, a svi financijski detalji bit će objavljeni nakon završetka svečanosti.

„Jučer je bilo medijskih napisa da će Grad Zagreb na Trgu bana Josipa Jelačića i okolici zatvoriti sve kafiće i lokale. Mislim da je fer kazati da Grad to nije napravio na svoju vlastitu inicijativu, već na inicijativu policije, u skladu sa sigurnosnim zahtjevima. Također, ovom bih se prilikom htio zahvaliti Gradu koji je prihvatio prijedlog Radne skupine da ugostiteljski objekti u okolici, koji nisu u štićenoj zoni, rade od 0-24 sata. Nama je cilj da se ljudi vesele i uživaju u tom svečanom danu“, zaključio je predsjednik Radne skupine Saucha.

U radnoj skupini nadaju se da vremenske neprilike neće pokvariti svečanost, a Saucha je rekao da u Državnom hidrometeorološkom zavodu kažu da je šansa da padne kiša u nedjelju navečer minimalna dva posto. Središnja svečanost na Trgu bana Jelačića moći će se pratiti na službenom YouTube kanalu Vlade RH.

Na snazi će biti posebna regulacija prometa, o čemu više možete pročitati OVDJE.