Drago Britvić još nema ‘svoju’ ulicu u Zagrebu, VRIJEME JE DA SE TO ISPRAVI!

Drago Britvić
Foto: Screenshot Youtube

Hrvatska se oprašta od Krunoslava Kiće Slabinca, velikog pjevača i zabavljača, koji je jučer ujutro preminuo u KBC-u Zagreb.

Prigodne emisije koje se tim povodom prikazuju na našim televizijama potaknule su novinara Hrvoja Dečaka da napiše zanimljiv osvrt posvećen – Dragi Britviću. Tekst je objavio na svom Facebook profilu, a mi ga ovdje prenosimo u cijelosti:

“Sinoć smo se prisjetili Kiće kroz dva njegova sjajna šoua na HTV-u. Neka bude dopušteno reći, i na dan kad je otišao, opet nas je razveselio i nasmijao!

No, potpisi ispod pjesama podsjetili su nas da je i za mnoge njegove hitove tekst napisao neponovljivi Drago Britvić. Pogledao sam i, ako se ne varam, on i 15 godina otkako nas je napustio nema ulicu ili trg u svom Zagrebu. Gradski oci, ako je njegovo ime na čekanju za dodjelu ulice, požurite, a ako još nije ni uvršten, pod hitno ga dodajte. Neka skora godišnjica smrti, na sam Božić, bude povod!

Drago Britvić bio je vrlo skroman čovjek, k tome, po prirodi posla, uvijek u sjeni izvođača svojih stihova. Na takve samozatajne ljude lako se zaboravi, a ne bi se smjelo.

Rođen u Pitomači 1935., u Zagreb je došao na studij književnosti i po završetku ostao u tom gradu do kraja. No, podario je prekrasne, a istodobno misaone stihove najvećim pjevačima i klapama iz čitave Lijepe naše, na štokavskom, kajkavskom i čakavskom.

Kako se može pročitati na stranici Instituta hrvatske glazbe, o dobitnicima Porina za životno djelo (Britviću je dodijeljen posthumno 2006.), napisao je blizu tisuću pjesama, od kojih mnoge doživljavamo narodnima i općepoznatima.

Cijeli radni vijek proveo je na današnjem Hrvatskom radiju na kojem je bio jedan od osnivača 2. Programa Radio-Zagreba, ali i urednik popularnih radijskih i TV-emisija… Treba li podsjećati da je duboko volio Hrvatsku, potpuno iskreno – radom, stvaranjem i srcem. Poklonio joj je i prekrasne stihove za pjesmu “Bože, čuvaj Hrvatsku”.

Drago Britvić utemeljio je Festival kajkavske popevke u Krapini 1966. i bio njegov dugogodišnji direktor (i Slavonac Kićo je na njemu nastupio čak 17 puta, često odnoseći pobjedu), ali redovito je bio prisutan, s najvećim hitovima, i na festivalima zabavne glazbe u Zagrebu, Splitu, Opatiji, Požegi… Posebno poznat po ljubavnim i domoljubnim stihovima, osobito je opjevao svoj Zagreb (Trešnjevačka balada, Zadnji fijaker, Listek od tam…) Doista, zavirite na spomenutu web-stranicu i uvjerite se koje je sve megapopularne pjesme napisao Drago Britvić (https://arhiva.porin.info/dobitnici-nagrada-za-zivotno-djelo/drago-britvic-210).

I Britvićev sin Saša bio je velik umjetnik, dirigent, dugogodišnji zborovođa Goranovaca, utemeljitelj Hrvatskog baroknog ansambla, Hrvatskog komornog orkestra i Cantus ansambla, organizator glazbenih priredbi i festivala. Tragično je preminuo 2015., sa samo pedeset godina.

Dodajmo još da se Dragi Britviću ulicom odužio mali Kaštel Kambelovac, a u Pitomači njegovo ime nosi Centar za kulturu. Svaka čast Kaštelanima, vrijeme je da ulicu napokon dobije i u Zagrebu!”