U Španskom održana svečanost imenovanja Ulice Marije Radić

marija-radic-ulica

U subotu 12. ožujka održana je svečanost imenovanja Ulice Marije Radić u zagrebačkom naselju Špansko. Odlukom Gradske skupštine Grada Zagreba ulica je imenovana u čast političarke i publicistkinje Marije Radić, supruge i najbliže suradnice Stjepana Radića, na prijedlog Organizacije žena HSS-a “Hrvatsko srce” Gradske četvrti Stenjevec.

Marija Radić rodila se 27. kolovoza 1874. u Pragu kao Marie Dvořáková. Završila je učiteljsku akademiju i radila kao učiteljica, a sa Stjepanom Radićem, tada mladim studentom u Pragu, upoznala se 1894. i vjenčala 1898. U braku koji je trajao nepunih 30 godina, do Radićeve smrti 8. kolovoza 1928., dobili su dvije kćeri i dva sina. Osim brige oko obitelji i vođenja obiteljske knjižare, Marija Radić bavila se politikom pa je od 1927. bila predsjednica Ženske organizacije HSS-a i pisala u HSS-ovim glasilima zauzimajući se za ravnopravnost žena, njihovo političko osvještavanje i pravo glasa.

marija-istjepan-radic-u-bolnici

Nakon smrti Stjepana Radića ostala je neformalnom prvom damom Hrvatske, hrabro se držeći i pred kraljevskim, i pred ustaškim i pred komunističkim režimom, unatoč progonima i poniženjima, sve do smrti 17. lipnja 1954.

Uz više desetaka članova i dužnosnika HSS-a, pripadnika češke manjine, članova Hrvatsko-češkog društva i drugih građana, na svečanosti je bio i praunuk Marije i Stjepana Radića August Turina koji je izjavio da je imenovanje jedne zagrebačke ulice po Mariji Radić značajan podsjetnik na velika djela koja je učinila za hrvatski narod, a posebno za prava hrvatskih žena u društvu. “Kao potomci velikana Stjepana i Marije Radić uvjereni smo da će spomen na nju kroz imenovanje ove ulice posebno našim mladim naraštajima dati kontinuiran dodatan poticaj da prouče cjelokupnu povijesnu i društvenu ostavštinu koju je svom hrvatskom narodu u nasljeđe ostavila naša babička Marija Radić”, kazao je Turina.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg, ujedno i gradonačelnik Križevaca, izrazio je ponos što je Marija Radić bila počasna građanka toga grada. U svom je govoru poručio da je imenovanje Ulice Marije Radić dodatan doprinos osvjetljavanju osoba i događaja iz hrvatske povijesti koji su pola stoljeća bili skrivani. Predsjednik Gradske organizacije HSS-a Grada Zagreba Nenad Matić podsjetio je da je na inicijativu HSS-a 2007. u Zagrebu postavljen spomenik Stjepana Radića, a 2014., u suradnji s Hrvatsko-češkim društvom, i spomen-ploča na kući u Gundulićevoj ulici gdje je Marija Radić provela zadnje godine života i umrla.

O zaslugama Marije Radić, posebno za prava žena, govorila je predsjednica Organizacije žena HSS-a “Hrvatsko srce” Marija Ledinski Anić koja je istaknula da se malo žena u svjetskoj politici može usporediti s Marijom Radić. “Iz jedne uređene europske zemlje zbog ljubavi prema Stjepanu Radiću došla je u Trebarjevo Desno, u blato do koljena, i podizala djecu dok joj je suprug robijao zbog borbe za prava hrvatskog naroda”, kazala je Ledinski Anić, dodavši da je želja Hrvatskog srca da i u drugim hrvatskim mjestima ulice u što većem broju budu imenovane po istaknutim ženama iz hrvatske povijesti.

Potpredsjednica Češke besede Zagreb Marina Kolaček Novosel podsjetila je da je ta najstarija udruga češke manjine u Hrvatskoj osnovana iste godine kada je rođena Marija Radić za koju je kazala da je jedna od mnogih Čeha kojima je Hrvatska postala nova domovina.

marija-radic-2

Predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac izjavio je da je Marija Radić prva Čehinja po kojoj je nazvana jedna ulica u Zagrebu i podsjetio na doprinos koji je ova udruga proteklih godina dala popularizaciji Marije Radić u hrvatskoj i češkoj javnosti. Uz postavljanje spomen-ploče u Gundulićevoj ulici u Zagrebu, među tim aktivnostima je i postavljanje spomen-ploče u crkvi svetog Norberta u Pragu gdje su se Marija i Stjepan Radić vjenčali.

“Bez potpore Marije Radić Stjepan Radić ne bi postao vodeći hrvatski političar svoga doba i stoga njihov brak na neki način simbolizira i hrvatsko-češko prijateljstvo”, kazao je Lipovac.

U ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića nazočne je pozdravio predsjednik Vijeća Gradske četvrti Stenjevec Vladimir Andrić, a pozdrave nazočnima na svečanosti uputio je i češki veleposlanik Martin Košatka.

Foto: Press/HČD

Komentari