Došli crni dani za hrvatske novinare, na burzi ih je više od 800!

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić danas je svim medijskim radnicima čestitala Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, ocijenivši potrebnim jačanje različitih mehanizama javnog financiranja novinarskog rada, kako bi bio manje ovisan o učincima krize na medijskom tržištu te neovisan od svakog dominantnog oblikovanja mišljenja.

Ministrica u priopćenju navodi kako je Hrvatski zavod za zapošljavanje od 2009. do danas u evidenciju nezaposlenih zabilježio više od tri tisuće osoba s novinarskim zanimanjima,a trenutačni je broj nezaposlenih novinara iznad osam stotina.

Ističe kako se pritisci i nesigurnost u redakcijama stalno povećavaju, a sve je više novinarki i novinara izloženo i sudskim tužbama zbog takozvanog sramoćenja. “Svakako je potrebno ojačati različite mehanizme javnog financiranja novinarskog rada kako bi bio manje ovisan o negativnim učincima krizom obilježenog medijskog tržišta, vodeći pritom računa o slobodi medija, također i od uplitanja političkih struktura, odnosno bilo koje snage dominantnog oblikovanja mišljenja”, poručuje Zlatar Violić.

Podsjeća kako je njezino ministarstvo lani otvorilo dva nova izvora podrške neprofitnim medijima i kvalitetnom novinarstvu – iz sredstava od igara na sreću i Fonda za pluralizam medija. Pokrenulo je i provođenje zakonskih odredbi o redakcijskim statutima, odnosno novinarskoj autonomiji kao temeljnoj pretpostavci slobode medija. Izražava nadu da će uskoro i kazneno djelo sramoćenja biti ukinuto.

Ministrica najavljuje i kako će Ministarstvo kulture ustrajavati na potrebi medijske raznolikosti i jednakomjerne zastupljenosti svih onih sadržaja kojima se osvješćuju tolerancija, jednakost, sloboda javnog izražavanja mišljenja, neovisnost medijskih djelatnika, njihova sloboda i pravo na informaciju. Jer, sloboda izražavanja mišljenja, napominje, ugrađena je u temelje hrvatskog zakonodavstva, odnosno garantirana Ustavom Republike Hrvatske.

Osim ostvarenja profesionalnih sloboda i standarda, Ministarstvo kulture će se, dodaje, osobito zalagati i za socijalna prava novinara, jer je novinarskoj profesiji neophodno potrebno vratiti i ljudski dignitet.

Zlatar Violić ističe kako je Svjetski dan slobode medija prilika i za podsjetiti kako je stalno podizanje svijesti o važnosti slobode medija zajednička obveza Ministarstva kulture i medijskih profesionalaca.

“Svim medijskim radnicima čestitam Svjetski dan slobode medija, uvjerena sam da ćemo sljedeći 3. svibnja obilježiti u boljoj situaciji za novinarstvo i novinare”, zaključuje u priopćenju.