Donacijom osam automobila Zagrebačka županija podupire projekt “Zaželi”

Donacijom osam automobila Zagrebačka županija podupire projekt "Zaželi"
Foto: Zagrebačka županija

Gradska društva Crvenoga križa Vrbovca, Svetog Ivana Zeline, Dugog Sela, Ivanić-Grada, Jastrebarskoga i Samobora uključena su u program zapošljavanja žena “Zaželi”, čija se provedba financira sredstvima Europskoga socijalnog fonda.

Provedbu programa pomaže i Zagrebačka županija, koja je društvima Crvenoga križa donirala osobna vozila. Društva Crvenoga križa Vrbovca i Svetog Ivana Zeline vozila su dobila krajem lanjske godine, a danas su ona uručena i ostalim društvima.

Donacijom osam automobila Zagrebačka županija podupire projekt "Zaželi"
Foto: Zagrebačka županija

Ključeve je ravnateljicama društva Crvenoga križa Jastrebarskoga, Samobora, Ivanić-Grada i Dugog Sela uručio župan Stjepan Kožić. Ukupna vrijednost svih šest vozila je oko 900.000 kuna.

“Uključili smo se u program ‘Zaželi’ donacijom vozila, kojima će se lakše dolaziti do korisnika programa, a povećat će se i sigurnost žena koje, u sklopu programa, brinu o starijim osobama i obilaze ih u njihovim kućanstvima. Zahvala društvima Crvenoga križa koji provode ovaj izuzetno kvalitetan, vrijedan i financijski značajan program. Nadam se da će unutar županije biti još onih će se uključiti u njega i, u budućem periodu, pripomoći starijim osobama da lakše žive”, rekao je župan Kožić.

Kroz program “Zaželi”, kojega u županiji provode društva Crvenoga križa, zaposleno je više od 90 žena koje brinu o više od 500 starijih osoba. Program obuhvaća pomoć u kući, poput obavljanja osnovnih kućanskih poslova, pripremanja jednostavnih obroka, plaćanja režija, donošenja lijekova… Korisnike projekta i opseg usluge koja im se pruža odabrali su centri za socijalnu skrb.

“Donacija vozila od iznimnog je značaja za naša društva, jer većina nas ili posjeduje stare automobile ili ih uopće nema. Donirana vozila pomoći će nam da kvalitetnije radimo i širimo naše projekte”, rekla je Gordana Kocaj, ravnateljica Gradskog društva Crvenoga križa Dugo Selo. Zahvalu na doniranim vozilima uputio je i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, a Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, rekao je da bi primjer Zagrebačke županije trebale slijediti i druge županije jer bi se tako “za ljude koji trebaju našu pomoć moglo učiniti daleko više”.

Projekt “Zaželi”, podsjetio je Markt, ima dvije razine korisnika – žene starije od 50 godina koje imaju lošiju poziciju na tržištu rada i ljude treće životne dobi kojima je kvaliteta života ispod one koju “sami sebi priželjkujemo”.

Komentari