DOLAZI PRAVA ZIMA! Vakula otkrio kad bi mogao pasti prvi snijeg u nizinama

Snijeg
Foto: Pixabay

Sljedećih će dana biti promjenljivo vrijeme te postupno hladnije, pa će osim kiše ponegdje biti i snijega – osobito u gorju, i to možda već u subotu, te gotovo sigurno u drugom dijelu ponedjeljka!

Objavio je to Zoran Vakula na HRT-u, napominjući da su u ponedjeljka pahulje moguće i u nizinama te, nošene jakom i olujnom burom, i podno Velebita.

VOŽNJA U ZIMSKIM UVJETIMA
Foto: Pixabay

“Budući da će nakon dugotrajnog razdoblja iznadprosječno toplog vremena u sljedećem tjednu biti zimskih uvjeta – ne zaboravite na zimsku opremu, a i stavljanje odgovarajuće ‘zimske’ rashladne tekućine za motor i za pranje vjetrobranskih stakala. ‘Minusi’ dolaze! Manji već za vikend, a zamjetniji sredinom sljedećega tjedna”, upozorava Vakula.

U središnjoj će Hrvatskoj u petak kiša biti rijetka pojava. Uz izmjenu oblačnih i sunčanih razdoblja bit će relativno toplo, od 11 do 14 °C. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak.

“Sljedećih dana na kopnu ipak zahladnjenje, pa već u subotu u najvišem gorju može pasti i malo snijega. Početkom tjedna opet ponegdje obilnija oborina, a u ponedjeljak prema večeri, uz pad temperature, kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, i to ne samo u gorju, već i u nekim nizinama. Stoga budite oprezni u prometu, ne samo zbog mjestimičnog snijega, nego od nedjelje i zbog moguće poledice, koja je još vjerojatnija tijekom stabilnijeg utorka i srijede.

Na Jadranu u subotu stabilnije, uz buru, no u nedjelju će opet jačati jugo, s kojim dolaze oblaci, prema večeri i kiša, najprije na sjeveru, a u ponedjeljak i duž cijele obale. Jugo u ponedjeljak popodne pod Velebitom okreće na olujnu buru s kojom čak i poneka pahulja može dolepršati do obale. No prema sredini tjedna raste vjerojatnost za više suhog i sunčanog vremena, a i bura će slabjeti.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).