Dokumentarna serija “Jedrima oko svijeta” Maria Saletta ponovo na HTV-u

Dokumentarna serija "Jedrima oko svijeta" Maria Saletta ponovo na HTV-u
Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od srijede, 24. veljače na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 18:20 sati počinje s ponovnim prikazivanjem hvaljene domaće dokumentarne serije “Jedrima oko svijeta” Maria Saletta.

Ova putopisno-dokumentarna serija snimana je, uz prekide, od 1988. do 1995. godine.

Prateći dijelom i uzbudljive pustolovine prvih hrvatskih jedriličara koji su oplovili svijet, Jože Horvata na “Besi”, 1965. – 1967., te Ozrena Bakrača i Mladena Šuteja na “Hiru”, 1987. – 1990., autor serije Mario Saletto sa suradnicima na desetak različitih brodova nešto je poslije filmskom kamerom zatvorio i svoj krug jedrima oko svijeta.

Prva dva ciklusa od po 12 epizoda obuhvatila su plovidbu od Jadrana preko Atlantika, pa oko Cape Horna u Pacifik do Papue Nove Gvineje, a treći ciklus, koji obuhvaća područje od najistočnijih otočja Indonezije, preko Indijskog oceana, Crvenog, Sredozemnog, Egejskog i Jonskog mora do povratka u Jadran, većim je dijelom sniman u svijetu u najteže vrijeme Domovinskog rata, 1991. – 1993.

Prva epizoda prati regatu u povodu 500. obljetnice prvog putovanja Kristofora Kolumba i otkrića Novog svijeta okupila je zacijelo najveću flotu starih jedrenjaka u 20. stoljeću.

Ploveći na jednom od najbržih suvremenih regatnih jedrilica, krstašu “maxi”, istražujemo zašto su Europljani plovili i čime su to činili kroz povijest, kao narodi s najvećim smislom za otkrivanje i istraživanje novih zemalja.