U Foto galeriji Dubrava (Filakovac) otvara se  izložba fotografija Ivana Mihaljevića

Foto: Press

U Foto galeriji Dubrava (Filakovac) u ponedjeljak, 22. veljače, otvara se  izložbe fotografija Izvan okvira autora Ivana Mihaljevića.

Izvan okvira, izložba je atraktivnih portreta poznatih likova iz Noćne more Željka Malnara koje autor prikazuje kao poznata tv lica ali i kao ljude s društvene margine.

Foto: Press

Život izvan okvira inspirirao je fotografa i videoumjetnika Ivana Mihaljevića da portretira poznate televizijske likove iz vjerojatno prvog reality showa uopće, a svakako prvog na našim prostorima, legendarne „Noćne more“ Željka Malnara, koja je kasnije imala nastavak u „Nemogućoj eMisiji“.

Jaran, Cro Rom, Remzo, Laky, Cezar i najveća dama među njima – Anđa, zahvalni su modeli za atraktivne fotografije. Njihova osebujnost, ekspresivnost i iskustvo pred objaktivom bili su jamstvo da će Ivan dobiti točno ono što želi – visokoestetizirane, likovno zanimljive, unikatne portrete, koji definitivno izlaze Izvan okvira.

Fotografije iz studija, kao i one iz realnog života, prikazuju sav kolorit životnih okolnosti ovih simpatičnih likova, istodobno ljudi s margine, sputanih mnogim društvenim i osobnim limitima, ali i tv zvijezda s višegodišnjom slavom, koja im otvara sva vrata, od „običnog šaltera“ do najviših državnih institucija, jer oni su jednostavno Izvan okvira.

Ovoj su izložbi u fokusu ljudi, a potiče na potrebu društvene uključivosti, jednakopravnosti svih, bez obzira na njihovo podrijetlo i osobne mogućnosti.  Ovo je izložba ljudskosti, pružene ruke, ljubavi iznad i Izvan okvira.

Svečano otvaranje je 22. veljače 2021. u 20 sati, u fotogaleriji Filakovac, Narodno sveučilište u Dubravi, Dubrava 51a, Zagreb.

Napomena: Svi posjetitelji dužni su se pridržavati epidemioloških mjera, a autor će biti prisutan na izložbi i u drugim terminima, u skladu s interesom i najavama posjetitelja. Najaviti se možete na: unimedia@unimedia.hr

O autoru

Ivan Mihaljević (8.12.2000., Zagreb) fotograf je i videoartist, koji se od dječačkih dana zanima za vizualno. Tijekom srednje škole pomalo zamjenjuje svoju prvu ljubav, violinu, koju je završio u klasi profesora Krunoslava Marića, fotoaparatom i kamerom. Kadgod je moguće volontira, fotografira, asistira i snima, učeći od starijih kolega.

Već s petnaest godina vodi i prve filmske radionice na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku, a njegove fotografije objavljivane su u raznim časopisima i na portalima. Sa šesnaest godina, njegova fotografija odabrana je kao službena fotografija zaštićenoga domaćeg proizvoda – Drniški pršut.

Uz fotografiju, veliki interes iskazuje i za video te snima i montira razne formate, a njegov prvi kratki film „Donne“ prikazan je na filmskom festivalu u gradu Firozabad u Indiji, na prestižnom azijskom festivalu „Women of the World 2020 Film Festival“ , film „Imagine“, prema poznatoj pjesmi Johna Lennona, dobio je pohvalu Palestinskog filmskog saveza za promicanje ljudskih prava. Kratki igrani film „Brundina“, psihološki triler, temeljen na problemima nastalima tijekom izolacije u pandemiji korona virusa, uvršten je u službeni program festivala Kathmandu World Film Festival u Indoneziji.

Osim vlastitih filmova, tijekom 2020. godine,  sudjeluje kao asistent kamere, drugi snimatelj ili čak i snimatelj na televizijskim i filmskim produkcijama, među kojima se ističu kratki igrani film „Searching for KA“ – hrvatsko-egipatska koprodukcija, „Džoker“ film Branka Schmidta, tv emisije „Art Caffe“.

Uz to , oblikovao je sliku i realizirao prijenose koncerata klasične i pop glazbe, kao što su Zagrebačka filharmonija, BethoveenFest, Maria Pires, Il Giardino Armonico, Zagrebački kvartet, Zagrebački solisti, Massimo, prvi hibridni koncert i drugi.

O modelima

Vlado Matijević Jaran

Poznato televizijsko lice smiren i uvijek spreman na dijalog, teško se može izbaciti iz takta osim kad ga isprovocira onaj Jumbo. Zaslužan je djelatnik tvrtke URIHO,  sretno živi sa svojom Bibom, ne pije alkohol.

Laky – Tko je taj?

Laky je u zasluženoj mirovini nakon karijere u Končaru, još nije našao ljubav svog života ali nada umire zadnja. Veliki je obožavatelj Rocka, družio se sa mnogim svjetskim glazbenicima poput Erica Claptona, Fleetwood Mac… Jedan je od najvećih stručnjaka za vjeverice i u slobodno vrijeme vozi bickl.

Braco – Cro Rom

Poznati pripadnik Romske manjine u našoj zemlji, prvi urednik i jedini pravi tv voditelj Rom u cijelome svijetu. Poznat je po svojim smirenim dijalozima sa Jaranom, dugogodišnja desna ruka Željka Malnara. Ovu tajnu nebismo smjeli odati ali i kum je sa gradonačelnikom Bandićem.

Bruno  alias Anđa

Njaveća dama među ovom gospodom, veliki umjetnički performer, pjevačica i umjenik kakvog teško može naći na našim prostorima. Dugo godina nastupa u kazalištu Komedija ali i na drugim daskama koje život znače. Anđa je poznata po svojim odjevnim kreacija i vokalno scenskim nastupima, lirskom i vrlo profiliranom glasu velikog spektra i bogatog kolorita.

Remzo Kraš

Najveći stihoklepac i poznavatelj čokolade u radosnoj i ponosnoj nam domovini. Osamnaest godinica živio bez prihoda čekajući mirovinu a sad je napokon došao do svog cilja i možete ga zvari Remzija-krašova penzija! U slobodno vrijeme piše pjesme o Marici, njegovoj vječnoj inspiraciji.

Cezar legenda

Najveći od svih pjevača, čak se i Mišo Kovač pred njim sklanja. Poznat je po svom scenskom nastupu ali i velikom hitu „Sviri kur..u“ Vrstan majstor za bijelu tehniku i jedan od najprepoznatljivijih članova Noćne more. Ne koristi šminku i ako ga tražite samo malo skrenite i naći ćete ga u Vrapču.