Dođite na “Dragi naš kaj”, očekuje vas gastro-etno-glazbeni raj

Jedna od najposjećenijih manifestacija Zagrebačke županije, gastro-etno glazbeni festival “Dragi naš kaj” i ove godine, šesti put zaredom, u nedjelju 8. lipnja otvara svoja vrata te sve Zagrepčance i štovatelje kajkavske kulture.

dragi_nas_kaj

Cjelodnevno druženje vit će na na jezeru Orešje u Svetoj Nedjelji gdje se očekuje bogat i zanimljiv program te brojna iznenađenja, i to bez otvaranja novčanika, odnosno za nula kuna.

U prijepodnevnim satima bit će prezentiran (od 11 sati) negdašnji život na selu, i to u sedam različitih starih seoskih dvorišta, u kojima će se posjetitelji po želji, moći aktivno uključiti u spravljanje domaćih delicija, primjerice kukuruznog kruha, čvaraka, žganaca, domaćeg kravljeg sira ili pak najpoznatijeg jela kojim su se nekoć hranila gladna usta poljoprivrednika, takozvanog “zmešanog fažula”, odnosno pirea od graha što se maže na kruh kao pašteta.

Uz to, moći će se i latiti kojeg oruđa neophodnog za život na selu, te iz prve ruke saznati i probati kako se klepa kosa (oštri kosa za travu), pravilno pile i cijepaju drva ručnom pilom, kopa i obrađuje vrt, radi na tkalačkom stanu.

Drugi dio dana, nakon “težeg” fizičkog rada, koji će ih podsjetiti kako su teško “živeli naši stari”, slijedi red opuštanja i zabave, uz smotru 200 kuburaša, u 17,30 sati, koji će ujedno nakon ‘vatrene’ demonstracije svečano otvoriti i glazbeni festival “Dragi naš kaj”, gdje će scenu zauzeti najjača imena kajkavske popevke, poput Rajka Suhodolčana, Tihomira Kožine, Ivana Fiolića Fije, Vida Baloga i drugih. Sve to uz vrckavog i uvijek dobro raspoloženog voditelja Davora Dretara Dreleta.

Naposljetku za najizdržljivije će nastupiti i festivalski bend čija će svirka, uz degustacije autohtonih delicija iz seoskih domaćinstava, potrajati do dugo u noć.

Kako su organizatori mislili na sve, dio programa rezerviran je i za najmlađe, pa se roditelji mogu bezbrižno opustiti i svoje klince i klinceze uključiti u razne vesele pučke igre, odvesti ih na jahanje ponija, u domaći zoološki vrt na 200 m ili pak na vožnju konjskom zaprekom oko jezera…

Iz centra grada do jezera Orešje autom je potrebno 15-ak minuta, voze i redovite autobusne linije, parking je osiguran za sve, a kako u toplu, lipanjsku nedjelju, 8. 6., svi putevi vode na “Dragi naš kaj”, iz svih će smjerova biti označeni putokazi, kako bi svi što prije i bez problema stigli sretno stigli na odredište.

Dođite na “Dragi naš kaj”, očekuje vas gastro-etno-glazbeni raj!