Dobavljači pirotehnike najavljuju tužbe i tvrde: ”Otkazivanje vatrometa nema veze s pravima životinja”

Ilustracija | Foto: Pixabay

Rijeka, Osijek, Pula, Zabok, Poreč, Opatija, Samobor, Labin, Rovinj, Ivanec, Vinkovci, Zagreb… Pozamašan je popis gradova koji u ovoj novogodišnjoj noći nisu imali vatromet, na što su se gradske vlasti odlučile na inicijativu udruge Prijatelji životinja.

Kako piše Poslovni dnevnik, neki od njih time su čak prekršili već potpisane ugovore s dobavljačima ili usmene dogovore, na temelju kojih su tvrtke u pirotehničkom biznisu nabavile opremu, angažirale djelatnike, isplanirale prihod bez kojeg su sada ostale.

Strukovna pirotehnička udruga stoga razmatra pravna sredstva kojima žele zaštititi svoja prava na obavljanje djelatnosti koju im omogućuje Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, doznaje Poslovni dnevnik.

Štoviše, radi se o jednom od najstrožih zakona u Europi koji je, tvrde sugovornici iz branše, na žalost već izazvao predviđen procvat crnog tržišta i rast zlouporabe opasnih eksplozivnih naprava, a sve je rezultat potpunog ignoriranja struke i nedostatka edukacije javnosti.

Zabrana vatrometa samo je još jedan korak u tom smjeru, kaže za Poslovni dnevnik Tihomir Sokolić, tajnik Pirotehničke udruge i suvlasnik tvrtke Jorge pirotehnika.

”Odluka nema ni pravnog ni stručnog uporišta i nema veze s pravima životinja, već s manipulacijom i političkom promocijom. Vatromet od par minuta ne izaziva nikakvu štetu, to se izvodi profesionalno i po svim sigurnosnim standardima, prilagođeno okolišu i uvjetima. Tako u Zagrebu, recimo, uvijek bude manji vatromet, jer se izvodi u gusto naseljenom području s vrha nebodera, i to je zato jedan od najtiših vatrometa. Istodobno, u danima oko Nove godine i u noći dočeka pucalo se na veliko iz koječega, a sudeći po silini detonacija pucalo se zabranjenim, neprovjerenim sredstvima nabavljenim na crnom tržištu, koje cvate više nego ikad”, kaže Tihomir Sokolić.