Novogodišnji koncerti na Prvom, Drugom i Trećem programu HTV-a

Novogodišnji koncert iz Beča | Foto: HRT

Hrvatska televizija će i ovu godinu ispratiti i dočekati novu s odličnim glazbenim i koncertnim programom na svom Prvom, Drugom i Trećem programu HTV-a.

Tako će, kad su posrijedi koncerti, već u silvestarsko popodne, 31. prosinca u 17 sati na Drugom programu (HRT-HTV2) krenuti zagrijavanje uz snimku koncerta Luke Nižetića “Ludilo brale” iz zagrebačke Tvornice kulture, a u 17:30 na Trećem programu (HRT-HTV3) počinje izravni prijenos koncerta “Silvestrovo iz Komedije” i nastavlja se u 20 sati odgođenom snimkom “Silvestarskog koncerta berlinske filharmonije”.

A pola sata nakon ponoći, neposredno nakon ulaska u novu 2023. godinu, na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) počinje snimka nezaboravnog “slavljeničkog” koncerta Petra Graše iz Arene Zagreb, koji se održao 19. ožujka pred prepunom i rasprodanom Arenom, na sam Petrov rođendan. Potom u 02:20 kreće novo “ludilo” – uz snimku koncerta “Mate Mišo Kovač i prijatelji” održanog 5. lipnja na Starom placu u Splitu.

Prvi dan nove 2023. već je tradicionalno rezerviran za izravni prijenos “Novogodišnjeg koncerta iz Beča”, koji počinje u 11:15 sati na Prvom program HTV-a. Bečka nas filharmonija svakoga prvog jutra u godini Novogodišnjim koncertom u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina glazbenom čestitkom blagoslovi duhom nade, prijateljstva i mira. U nedjelju, 1. siječnja 2023. na redu je već 65. koncert koji Austrijska radiotelevizija ORF prati i svojim kamerama i mikrofonima satelitski odašilje u gotovo stotinu zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatsku.

Nakon deset godina Bečki su filharmoničari ponovno pozvali austrijskog dirigenta Franza Welser-Mösta kojemu će ovo biti treći put da ravna jednim njihovim novogodišnjim koncertom. A u 19:05 sati na Drugom programu počinje novogodišnji koncert HRT-a “Valceri, polke i druge špelancije”, snimljen u HRT-ovu Studiju 10.

I u 21 sat na Trećem programu (HRT-HTV3) na rasporedu je poslastica za ljubitelje operete – hvaljena i proslavljena komična opereta u tri čina “Šišmiš” Johanna Straussa mlađeg iz zagrebačkog HNK, koja se naziva i “operetom nad operetama”, a na najveću zagrebačku kazališnu pozornicu vraća se u velikom stilu, ovaj put u spektakularnoj režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem Srba Dinića.