Do kraja godine spomenik Kamovu u Barceloni

kamovRiječkom književniku Janku Poliću Kamovu do kraja godine u Barceloni bit će postavljen spomenik Zvonimira Kamenara, jednak onome postavljenom u Rijeci na mostu kod Konta, rečeno je danas na konferenciji za novinare u riječkoj Gradskoj upravi.

Skulptura Kamova, kao i u Rijeci, bit će oslonjena o ogradu, a bit će postavljena u vrtu bolnice Sant Pau, sljednice bolnice Santa Creu u kojoj je Kamov umro u 24. godini.

Riječ je o novom projektu suradnje Rijeke i Barcelone koji su na konferenciji za novinare predstavili gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnik gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar, kipar i akademik Zvonimir Kamenar te publicist, književni kritičar i urednik Mladen Urem.

Obersnel je rekao da će spomenik Kamovu u Barceloni biti postavljen vjerojatno u listopadu ili studenome ove godine te da je projekt ostvaren nakon njegova nedavnog sastanka s gradonačelnikom Barcelone Xavierom Triasom.

Izvijestio je da će spomenik biti postavljen na iznimno atraktivnoj lokaciji, istaknuvši da se sada dogovara lijevanje skulpture i prijevoz u Barcelonu, a nakon toga će se odrediti termin njezina postavljanja. Priredit će se i program kojim će se predstaviti djela toga najvećega riječkog pisca na katalonskom jeziku.