Izložba koju treba pogledati: Zlatno doba albanske fotografije

U Galeriji Fotokluba Zagreb u tijeku je izložba Zlatno doba albanske fotografije. Izložbu, otvorenu u srijedu, predstavili su Loic Chauvin (novinar i stručnjak za albansku povijesnu fotografiju) i Christian Raby (profesor fotografije na “University of Chicago” u Parizu). Izložba ostaje otvorena do 9. rujna 2013.

albanska-fotografija

Izložba “Zlatno doba albanske fotografije” predstavit će transformaciju albanskog društva i promjene kulturnog i političkog identiteta koje pokrivaju raspon od pada Otomanskog imperija pa sve do početka drugog svjetskog rata. Režim kojeg je uspostavio Enver Hoxha zatvorio je albanske granice i sakrio od svijeta povijest i kulturu cijelog jednog naroda, koju tek sad s velikim zakašnjenjem ponovo otkrivamo. Knjige koje su objavili Loic Chauvin i Christian Raby, kao i izložbe fotografija koje pokušavaju organizirati po cijeloj Europi velik su doprinos prepoznavanju te kulture u vremenu kad dolazi do integracije pojedinih država u Europsku uniju.

U svjetskoj povijesti fotografije prostor Balkana kao da i ne postoji. Uzmimo za primjer činjenicu je da je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu osnovan prvi odjel fotografije u svijetu, a ipak se kao početak muzeološkog tretiranja fotografije smatra otvaranje sličnog odjela u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku (MOMA) koji je otvoren godinu dana nakon onoga u Zagrebu.

Kultura i umjetnost na balkanskim su prostorima uvijek u drugom planu, ponajviše zbog nedostatka financijskih sredstava, ali i nedostatka osjećaja o potrebi očuvanja kulturnih dobara i povijesne baštine. Albanska je fotografija imala sreću da su se za nju zainteresirali Loic Chauvin i Christian Raby koji su u periodu od 20 godina putovali Albanijom, posjećivali privatne i javne kolekcije te se prihvatili zahtjevnog posla identifikacije i digitalizacije arhivske građe. U konačnici su objavili dvije monografije albanske povijesne fotografije “Albanie, visage des Balkans” i “Albanie 1858 – 1945 un voyage photographique”.

U Povijesti albanske fotografije najpoznatija je “dinastija” Marubi. U gradu Shkodra (Skadar – grad na obali Skadarskog Jezera) čuva se velika kolekcija koja broji više od 150.000 fotografija (Fototeka Marubi). Najstarije fotografije datiraju iz perioda 1858. – 1859. Pietro Marubbi, talijanski slikar i fotograf, je 1850. zbog političkih problema emigrirao u Albaniju u kojoj je pokrenuo posao fotografa koji se protegnuo kroz čak tri generacije. Povijest fotografije u Albaniji nije vezana samo uz “dinastiju” Marubi, postoji cijeli niz fotografa i fotografskih kolekcija koje broje od nekoliko tisuća pa sve do 50.000 fotografija.