Dječje kazalište zbog Bandićeva naputka o honorarcima otkazalo sve predstave

kazaliste-dubravaNakon što je gradonačelnik Milan Bandić u siječnju donio naputak kojim zabranjuje ustanovama što se financiraju iz gradskog proračuna da sklapaju poslove preko autorskih, studentskih i ugovora o djelu dok traje revizija Kontrolnog ureda, pala je prva žrtva.

Riječ je o Dječjem kazalištu Dubrava, gdje je 2008. začeta iznimno uspješna manifestacija Noć kazališta, a koje je otkazalo sve izvedbe u drugoj polovici veljače, kako piše Večernji list.

„U našem kazalištu radi 57 vanjskih suradnika i nijedan od njih nije stalno zaposlen u nekom drugom teatru. Oni čine kreativni dio i zaslužni su za redovnu realizaciju programa. Nas troje stalno zaposlenih, voditeljica dramskog studija, tajnica i ja kao voditelj, logistička smo potpora. Vanjski suradnici rade znatno vredniji posao nego mi. Budući da nismo dobili dopuštenje za sklapanje ugovora, morali smo privremeno otkazati program“, rekao je Leo Vukelić.

Dodao je da iskreno vjeruje da je riječ o administrativnoj omašci kojom nije planiran ovakav ishod. Kazalište Dubrava drastičan je primjer, međutim ni ostala kazališta ne stoje bolje. Neslužbeno doznajemo da u Kazalištu Trešnja održavaju predstave za koje su ugovori sklopljeni prije Bandićeva naputka, no neizvjesno je što će biti s najavljenim i ugovorenim predstavama na kojima glumci tek rade. Ista je situacija i u Zagrebačkom kazalištu lutaka gdje će se idućeg petka održati premijera predstave “Eko, eko”. Što će biti nakon toga, nitko ne zna.

Iz gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, čiji je pročelnik Ivica Lovrić, odgovaraju da je Dječje kazalište Dubrava za bilo koji oblik zapošljavanja trebalo tražiti suglasnost gradonačelnika te da je Ured za kulturu pravodobno dostavio potrebne obrasce i upute za njihovo popunjavanje.

„Uvidom u dokumentaciju ustanovljeno je da Narodno sveučilište Dubrava do današnjeg dana nije u formi propisanoj naputkom poslalo popis predloženih suradnika koje bi angažirali, odnosno zaposlili na projektima i programima“, stoji u odgovoru pročelnika Lovrića.

Inače, gradski Kontrolni ured provodi nadzor nad kazalištima i Umjetničkim paviljonom, što će trajati do kraja ožujka.

„Zbog neusklađenosti financijskih podataka s planiranim i isplaćenim iznosima zatražili smo od ustanova da ponovno dostave podatke. Nadzor obavljaju četiri kontrolna tima“, rekao je Mirko Herak.