PROGNOZA ZORANA VAKULE: Čeka nas vrelo ljeto, u srpnji i kolovozu temperature znatno više od prosjeka

Foto: Freepik

Kalendarski ljeto počinje 20. lipnja u 22:51, no klimatološki je počelo 1. lipnja. O početka klimatološkog ljeta imali smo promijenjivo vrijeme, od vrućine do svježine, pa još i poplave i pijavice, objavio je HRT.

Hoće li se tako nastaviti i u srpnju i kolovozu otkrio je Zoran Vakula, HRT-ov meteorolog i urednik.

Idućih dana temperatura će rasti, pa će u sljedećem tjednu ponovno posvuda biti vruće. Sve toplije će biti i tijekom noći i jutra, i to sve do potkraj sljedećeg tjedna. Nakon toga su prognoze manje pouzdane pa može biti još toplije, ali i svježije, mnogima i ugodnije.

Prognoza za srpanj i kolovoz također pokazuje veliku, čak i vrlo veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja od prosjeka srednje mjesečne temperature zraka za oba mjeseca.

Odstupanje bi moglo biti i veće od 2 °C.

U srpnju i kolovozu velika je vjerojatnost i za dugotrajnije sušnije razdoblje, koje bi moglo početi u srpnju, a potrajat će vjerojatno i u kolovozu.

“Diljem Hrvatske je velika vjerojatnost manje ukupne količine oborine od uobičajene”, istaknuo je meteorolog HRT-a.

Vakula je dodao kako je srednja temperatura zraka ne samo od početka godine, nego i posljednjih 12 mjeseci rekordno visoka, i to ne samo na našem lokalnom nivou, nego i na globalnom, prema analizama Copernicus službe za klimatske promjene Europske Unije.

“Ostvare li se postojeće dugoročne prognoze za nastavak ljeta te jesen i početak zime – velika je vjerojatnost da i ova godine bude među pet najtoplijih godina, možda čak i rekordno topla”, poručio je Vakula.