Dan otvorenog grada poveo građane i posjetitelje u avanturu najljepšim zagrebačkim lokacijama

Foto: Marko Uzelac

Iako je trebao biti održan na sam Dan grada Zagreba, jednako uspješno kao i prethodna dva izdanja, jučer je održan treći Dan otvorenog grada.

Proljeće je nepredvidivo, pa je vremenska prognoza poremetila planove organizatora, a u želji da se što više građana pridruži uzbudljivoj avanturi otkrivanja vlastitog grada rođendanski je poklon uručen s danom zakašnjenja, ali u itekako slavljeničkom duhu.

Foto: Marko Uzelac

Program koji se održao na atraktivnim zagrebačkim lokacijama tijekom cijelog dana ponudio je različite umjetničke iskaze od su kojih neki, kao već tradicionalni plesnjak koji se ovog puta održao na uglu Masarykove i Preradovićeve ulice, aktivno uključili i građane Zagreba i njegove goste.

Dan otvorenog grada započeo je Arhitektonskim šetnjama Zrinjevcem. Stručno vodstvo po Zelenoj potkovi, najvećem urbanističkom projektu kojim je definiran izgled Donjega grada u 19. stoljeću, povjereno je dr.sc. Ireni Kraševac, povjesničarki umjetnosti s Instituta za povijest umjetnosti koja je tijekom šetnje od Zrinjevca do Hrvatskog narodnog kazališta govorila o urbanističkom planiranju, gradnji pojedinih znamenitih zgrada i protagonistima vremena na prijelazu 19. u 20. stoljeće kada je Zagreb dobivao konture europske metropole.

Na tržnici Dolac, u sklopu programa Svi naši susreti prisutne su iznenadili mladi plesači, Mateo Babić, Marina Brajdić, Matilda Hrastić i Genoveva Matasović. U želji da se građanima Zagreba pokloni nešto s pečatom zagrebačkog duha, plesni je kvartet „osvojio“ Dolac, „trbuh“ Zagreba, poznatim hitovima Ive Robića i drugih, nastalih u duhu vreve Zagreba 60-ih godina. Preuzimajući dinamiku tržnice donijeli su radost plesanja u subotnje popodne te uz ritmove starog Zagreba, stvorili novo naličje grada.

Na Trgu bana Josipa Jelačića, zagrebačka je Škola za klasični balet izvela baletni program u kojem su sudjelovali svi učenici škole, od 10 do 17 godina starosti. Program je sastavljen kao kolaž koreografija klasičnog baleta, raznih vježbi te koreografija karakternih plesova, povijesnih plesova i modernog baleta, a pred mnogobrojnom pokazali su širok spektar plesnog obrazovanja, različite stilove plesa koji se podučavaju te zajedništvo i veselje plesanja koje povezuje učenike škole.

Program Tajni Zagreb odveo nas je u pustolovinu otkrivanja tajni Zagreba. Nakon sastajanja pred Kulom Lotrščak, ugodnom šetnjom po Gornjem gradu, zajedno smo otputovali stoljećima unatrag, prisjetili se čudnovatih stanara i zgoda Gornjega grada, obišli troja gradska vrata, prošetali ulicama poput Blatne i Bubnjarske te saznali priče koje govore o nepoznatim detaljima iz povijesti grada, uz magičnu kazivačicu Ivu Sillu.

U sklopu programa Začarana šuma, u poslijepodnevnim satima građani su krenuli u potragu za izvođačima koji su „začarali“ park Opatovinu te na jedan sasvim poseban način doživjeli čaroliju teatra u prostoru koji nije tipično teatarski. Dramski glumci i glumice; Luca Anić, Damian Humski, Rok Juričić, Tina Orlandini, Lovro Rimac i Siniša Ružić pod redateljskom palicom Ivice Buljana na “skrivenim” su lokacijama recitirali poeziju i interpretirali dijelove iz slavnih dramskih tekstova te oduševili sve ljubitelje kazališne umjetnosti, ali i one koji će to zahvaljujući između ostalog i ovakvim programima – to tek postati.

Za kraj dana koji vraća entuzijazam i otvara neke nove perspektive kulturnih sadržaja, građani i gosti našeg grada sa svim svojim razlikama i svim klasnim, rodnim i drugim podjelama podijelili su „plesni podij“ na način na koji dijele i prostor grada te uz kip Nikole Tesle, na najdražem nam čvorištu ulice konačno oslobođene automobila, zaplesali uz Josipa Palametu koji je u svojoj obradi otpjevao sve one šansone koje toliko volimo i koje nam toliko znače.

Projekt Dan otvorenog grada organiziran je u suradnji s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom grada Zagreba.