DAN NARCISA: U posljednje dvije godine u Hrvatskoj se bilježi pad broja žena umrlih od raka dojke

DAN NARCISA: U posljednje dvije godine u Hrvatskoj se bilježi pad broja žena umrlih od raka dojke
Foto: Zagreb.hr

Na Trgu bana Josipa Jelačića danas je obilježen međunarodni Dan narcisa – dan posvećen oboljelima od raka dojke. Manifestacija je održana u organizaciji Grada Zagreba – Gradskog ureda za zdravstvo, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, NZJZ Dr. Andrija Štampar i Hrvatske lige protiv raka kako bi se građanima dodatno istakla važnost prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti.

Akciju je kupnjom narcisa podržala i zamjenica gradonačelnika Olivera Majić te pritom naglasila da se više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi te pozvala sve žene da se odazovu na mamografski pregled.

“Danas smo ovdje dovezli mamograf, ali svakako se možete javiti i nadalje svaki dan obaviti pregled. Također, ako ste pozvane odazovite se na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke”, poručila je Olivera Majić.

Po pojavnosti i smrtnosti rak dojke je već duže vremensko razdoblje na prvom mjestu uzroka raka u žena. Ova maligna bolest češće se pojavljuje u žena iznad pedesete godine starosti, no mogu oboljeti i znatno mlađe žene, a oko 1% oboljelih čine i muškarci.

Posljednje dvije godine i u Republici Hrvatskoj i u gradu Zagrebu bilježi se pad broja umrlih žena što svako budi optimizam da smo na dobrom putu što se tiče prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti.

Grad Zagreb je među prvim lokalnim zajednicama u RH prepoznao veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke te je 2004. godine u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo i NZJZ Dr. Andrija Štampar, započela provedba Programa preventivne mobilne mamografije za žene koje nisu obuhvaćene nacionalnim programom tj. žene u dobi od 40 do 49 godina života te starijih od 69 godina. Cilj programa probira je prevencija bolesti tj. njeno otkrivanje u što ranijoj fazi kad su dijagnostika i liječenje jednostavniji i znatno uspješniji.

Do kraja 2018. u okviru Programa snimljeno je 46.859 žena, a on predstavlja svojevrsni javnozdravstveni nadstandard te Grad Zagreb svrstava u zajednice koje na jednoj višoj razini unapređuju zdravlje svojih građana.