DALMATINSKI PRŠUT: Nije svaki isti, a onaj pravi može se nabaviti i u Zagrebu

Dalmatinski pršut
Foto: Nikola Zoko

Ako se ovoga ljeta tijekom odmora u Dalmaciji niste pobrinuli da na vašem stolu u hladnijim danima zamiriši vrhunski dalmatinski pršut, na raspolaganju su vam dvije opcije.

Možete direktno kontaktirati proizvođače svoje omiljene dalmatinske delicije i moliti ih da vam ju dostave na adresu ili se baciti u potragu po zagrebačkim pršutoreznicama, delikatesnim dućanima i šoping centrima.

Želite li skratiti slatke muke i iznenaditi nepce provjereno odličnim dalmatinskim pršutom, prošećite do centra Zagreba. U Ilici se smjestio dućan Smjeli istoimene tvrtke iz Dugopolja. Njezini pršuti nositelji šampionskih titula na međunarodnim i domaćim sajmovima, osvojit će vas osebujnom aromom, blagim slanim okusom i crvenkastom bojom.

“Ne može svaki pršut proizveden u Dalmaciji nositi ime dalmatinski. Ta čast pripada samo onom koji je proizveden po strogoj specifikaciji i zaštićen EU oznakom zemljopisnog podrijetla”, ističe Vlade Prančić, vlasnik tvrtke Smjeli te dodaje kako je specifikacijom strogo propisana svaka pojedina faza proizvodnje kroz parametre koji se moraju poštovati.

“Propisana je čak i vrsta drveta koju je dozvoljeno koristiti prilikom dimljenja, a to su grabovina, bukva i hrastovina. Ovo je jedan od rijetkih proizvoda koji u sebi ne sadrži nikakve aditive, konzervanse i bojila, a važno je i istaknuti da bez obzira na podrijetlo sirovine ona mora biti visoke kvalitete“, ističe Vlade, kojem su znanje u proizvodnji pršuta prenijeli otac i djed. U njihovoj konobi u Dugopolju nikad nije nedostajalo pršuta, a najbolji primjerci iznosili su se u posebnim prigodama i za vrijeme blagdana.

U odličnim uvjetima i idealnom prirodnom okruženju, po toj tradicionalnoj recepturi i pod sloganom kao nekad, nastaju pršuti Smjeli koji su zaveli najzahtjevnija nepca i poznavatelje ove tražene dalmatinske delicije. (M. Petković)