Dalmatinci u Prvom svjetskom ratu (1914. – 1918.) – predavanje prof. dr. sc. Tade Oršolića

Foto: HAZU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira ciklus predavanja kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj.

U ponedjeljak 23. listopada 2023. u 15 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Strossmayerov trg 14, predavanje O Dalmatincima u Prvom svjetskom ratu (1914. – 1918.) održat će prof. dr. sc. Tado Oršolić, znanstveni savjetnik, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.

Obilježje Prvog svjetskog rata ili Velikog rata (nazvan je još i posljednji „gospodski ratˮ) prvenstveno je vezano uz stradanje i pogibiju milijuna vojnika na europskim bojištima u najboljoj životnoj dobi.

Dalmatinci iz austrijske pokrajine Dalmacije, jednako kao i ostali Hrvati iz Istre, Hrvatske i Slavonije, mobilizirani su u zajedničku austrougarsku vojsku i ratnu mornaricu te austrijsko odnosno ugarsko-hrvatsko domobranstvo.

Vojno sposobni muškarci iz Dalmacije mobilizirani su u austrougarsku mornaricu i četiri pješačke pukovnije koje sudjeluju na raznim bojištima.

Prvo na srpskom (balkanskom) bojištu do kraja 1914., a zatim od svibnja 1915. na jugozapadnom talijanskom bojištu sve do završetka rata.

Početno ushićenje dalmatinskog puka ulaskom u rat, za kojega su svi mislili da će trajati tek nekoliko mjeseci, ubrzo je splasnulo kada su počele dolaziti vijesti prvo o desecima a zatim o stotinama poginulih i ranjenih.

“Ovim predavanjem nastojat ćemo prikazati tijek Prvog svjetskog rata kroz prizmu dalmatinskih postrojbi, njihovo borbeno djelovanja, stradanja i surovu ratnu svakodnevnicu vojnika na bojištima od Srbije do Soče i Južnih Alpa. Na ovaj način se barem djelomično želi oživjeti ne tako davna prošlost koja je u kolektivnom sjećanju zapamćena kao tragedija hrvatskog naroda, u ratu u kojem je stotine tisuća ranjeno, mnogi ostali trajni invalidi, a desetci tisuća su poginuli i nestali”, stoji u najavi predavanja.