“ČUDESNA ŠUMA ŽUTICA”: Izložba fotografija o vrijednom prirodnom biseru na rubu Lonjskog polja

Izložba Čudesna šuma Žutica
Foto: Press/Zagrebačka županija

Izložbom fotografija “Čudesna šuma Žutica”, u prostoru samoborskoga Autobusnog kolodvora JU “Zeleni prsten” obilježila je Svjetski dan močvarnih staništa (2. veljače).

Izloženo je tridesetak fotografija nastalih u sklopu projekta “Jačanje zaštite rijeke Save i njenih poplavnih površina”, realiziranog u sklopu suradnje Mreže Sava Parks, čiji je JU “Zeleni prsten” član.

Autori fotografija su Zoran Ožetski, Tomica Rubinić, Davor Krnjeta i članovi udruge “Hyla” koji su, u sklopu projekta, provodili istraživanja vodozemaca i gmazova.

“Močvarna i vlažna staništa su najveći rezervoar biološke raznolikosti. Šuma Žutica je druga po veličini poplavna nizinska šuma u RH, a o njezinoj biološkoj raznolikosti najbolje govori podatak da je uvrštena u ekološku mrežu Europske unije Natura 2000. Dakle, EU je prepoznala njezinu važnost u biološkom smislu, no ovom izložbom želimo istaknuti i njezinu drugu funkciju, naglasiti da je ona i prirodna retencija koja odvodi velike vode iz rijeke Save i na taj način gradove nizvodno od Zagreba štiti od poplave”, rekla je Martina Glasnović, ravnateljica JU “Zeleni prsten”.

Izložbu je otvorio župan Stjepan Kožić, zahvalivši djelatnicima JU “Zeleni prsten” na svemu što čine za zaštitu prirode.

“Najbitnija je edukacija mladih, prema kojima treba stvoriti osjećaj čuvanja i zaštite prirode”, rekao je.

Dodatni motiv za zaštitu šume Žutica, istaknuo je, jest i činjenica da ona, osim što je stanište velikoga broja biljnih i životinjskih vrsta, ima i veliki značaj za zaštitu od poplave.

Uz župana, prisutnima su se obratili zamjenik gradonačelnika Samobora Željko Stanec i glasnogovornik Mreže Sava Parks Teo Hrvoje Oršanić.

U prigodnome programu otvorenja izložbe sudjelovali su ženski vokalni ansambl “Singrlice” i mališani dječjeg vrtića “Izvor”, čiji su radovi također izloženi. Izložba ostaje otvorena tijekom veljače.