ČERVAR IPAK USPIO! Pobjedom protiv Angole Hrvatska osigurala prolazak u drugi krug

ČERVAR IPAK USPIO! Pobjedom protiv Angole Hrvatska osigurala prolazak u drugi krug
Foto: Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska rukometna reprezentacija ostvarila je prvu pobjedu na 27. Svjetskom prvenstvu u Egiptu. U 2. kolu skupine C Hrvatska je pobijedila Angolu 28:20 i time osigurala prolazak u drugi krug natjecanja.

Za dva dana Hrvatska igra s reprezentacijom Katara, ta utakmica odlučivat će o tome tko će s prve pozicije krenuti u drugi krug natjecanja.

 

HRVATSKA : Pešić 6/26, Šunjić -/- , Marić 4/4, Duvnjak  0/1, Horvat 1/4, Kević 1/1 , Šarac -/- , Štrlek 2/3, Čupić 6/7, Musa  -/-, Mamić  4/5, Šebetić 1/2, Brozović 2/2, Mandić  1/3, Jaganjac 1/1, Martinović  5/7, izbornik: Lino Červar

ANGOLA: Muachissenngue 6/23, Gouveia 3/14, Quitongo -/-, Aguiar 0/1, Teca 3/6, Hebo  -/-, Lopes -/-, Pascoal  1/3, Maneco 2/2, Nascimento 3/5, Tati 2/3, Chicola 1/2, Panzo -/-, Pestana 2/5, Antonio 1/1, Ferreira 4/8, izbornik: Adelino Braz da Costa Pereira Jose

Dvije promjene uoči ovog susreta napravio je hrvatski izbornik Lino Červar. Ozlijeđenog Luku Cindrića koji je napustio Egipat zamijenio je Janko Kević, a umjesto Marina Šipića u sastav je uvršten Halil Jaganjac. Kao i protiv Japana krenuli smo s obranom 5-1. Naprijed je isturen bio Domagoj Duvnjak. Angola je vodila 0:1, i 1:2. Hrvatska je do prvog vodstva stigla u sedmoj minuti 3:2. Vidjelo se od početka da su naši u nekom grču. Uporni, kao osice dosadni Angolci nisu nam dali da razvijemo svoju napadačku igru do kraja. Išli su direktno u tijelo, često puta i preko granice dopuštenog. I vodili su sve do 20. minute, kada kontru realizira Manuel Štrlek i donosi nam drugo vodstvo 7:6. Malo kasnije imali smo i plus dva, ali su uporni Angolci nizom od tri pogotka za redom sve okrenuli na svoju stranu. Lino Červar je puno mijenjao, pokušavajući naći pravu raspoloženu šestorku. Malo je lopti prolazilo na crtu, pa smo bili osuđeni na udarce s vanjskih pozicija. A tu je jedini hrabar i precizan bio Marko Mamić. Poluvrijeme smo ipak završili s pogotkom viška  12:11, ali su ostala otvorena mnoga pitanja.

Hrvatski rukometaši odlučnije su krenuli u drugi dio. Obrana je konačno imala onu potrebnu čvrstinu i energiju i nije više tako lako dopuštala Angolcima da stvaraju čiste prilike za udarac. Dodatnu dozu naboja dao nam je Ivan Pešić obranom sedmerca kod rezultata 15:13 za Hrvatsku i zarađenim isključenjem Claudia Chicole koji ga je gađao direktno u glavu. Nakon desetak minuta igre i nastavku imali smo plus pet (18:13) i konačno, čini se rukometno prodisali. Sve je nakon toga bilo lakše. Angola je ušla u seriju pogrešaka, a naši su rukometaši previše iskusni da to ne kazne. Razlika na semaforu povećavala se iz minute u minutu, premda na terenu nisu bili oni najbolji, već mladi poput Ivana Martinovića, Josipa Šarca, Davida Mandića, a u završnici i Halila Jaganjca. Angola nam je u drugom dijelu dala samo devet pogodaka što ulijeva nadu uoči odlučujućeg susreta s Katarom.

Prvi strijelac u našim redovima Ivan Čupić sa šest pogodaka. Kod Angole prvo ime Edvaldo Ferreira s četiri pogotka.

U posljednjem susretu skupine C Hrvatska u utorak 19. siječnja u 18:00 sati po hrvatskom vremenu igra protiv Katara i odlučuje o tome tko će biti prvi u skupini. Naime, uoči našeg susreta s Angolom Katar je pobijedio Japan 31:29, i trenutačno je vodeći s četiri boda. Hrvatska ima tri, Japan jedan, Angola je bez bodova.

SP 2021: SKUPINA C, 2. KOLO
HRVATSKA – ANGOLA 28:20
KATAR – JAPAN 31:29