ČEKA NAS TEŠKA GODINA! Očekuje se snažno usporavanje gospodarstva, kaže ekonomist HNB-a

Foto: Pixabay

Prognoze MMF-a nisu dobre i pokazuju pesimističan scenarij. Očekuje se da bi globalna ekonomija mogla usporiti na 6.1 posto u 2021., na 3.1 posto u 2022., a u 2023. godini 2.7 posto.

Problem je što je to usporavanje široko rasprostranjeno. Trećina svjetske ekonomije mogla bi zabilježiti “tehničku recesiju”, odnosno dva uzastopna kvartala kontrakcije ekonomske aktivnosti, rekao je za emisiju Hrvatskog radija U mreži Prvog ekonomist Matej Bule iz HNB-a.

Dodatan je problem što je usporavanje ekonomije istodobno popraćeno snažnim inflacijskim pritiscima, istaknuo je. Dodaje kako se Hrvatska s tim trenutno bolje nosi nego nekakve usporedive zemlje.

“Imali smo dvoznamenkast rast u 2021. godini, u 2022. očekuje se rast od 5,6 posto, no za 2023. godinu sve relevantne institucije očekuju snažno usporavanje gospodarstva”, rekao je i dodao kako se u idućoj godini očekuje rast od 1 posto.

Kako će se kretati inflacija – ovisi o cijelom nizu čimbenika, prije svega o kretanju cijena sirovina na svjetskom tržištu, rekao je Bule. Osnovna pretpostavka normalizacije inflacijskih pritisaka u sljedećoj godini je da je, što se tiče sirovina, 2020. cjenovni vrhunac. Bule kaže kako za sada cijene idu u tom smjeru.