CARSHARING: Javni gradski prijevoz u Beču građanima na uslugu stavio 28 električnih automobila

CARSHARING: Javni gradski prijevoz u Beču građanima na uslugu stavio 28 električnih automobila
Foto: Johannes Zinner

Uz prijevoz tramvajima, autobusima i podzemnom željeznicom gradsko poduzeće za javni prijevoz “Wiener Linien” Bečanima također nudi usluge poput iznajmljivanja automobila ili dijeljenja različitih vrsta bicikala i mopeda.

Sredinom ove godine poduzeće je preuzelo upravljanje sustavom javnih gradskih bicikala koji do 2022. godine namjerava modernizirati i poboljšati, a nedavno je proširilo ponudu carsharing vozila koja trenutno obuhvaća 28 električnih automobila dostupnih na različitim lokacijama diljem glavnog grada Austrije.

U raznim gradovima diljem svijeta usluga carsharinga, odnosno dijeljenja automobila, prepoznata je kao alternativa vlasništvu nad osobnim automobilom te je osobito privlačna korisnicima koji trebaju unajmiti vozilo na kraći vremenski period kako bi se odvezli do željenog odredišta.

Korisnici carsharinga pritom nemaju troškove koji prate vlasništvo nad vozilom, nego plaćaju samo vožnju po minuti. Prednosti takvog koncepta su višestruke, a jedna od njih je i smanjenje zagađenja okoliša.

Na bečkim se ulicama, primjerice, trenutno nalazi više od 1.500 carsharing vozila različitih poduzeća.

Cjelokupna ponuda gradskog poduzeća „Wiener Linien“ dostupna je putem aplikacije „WienMobil“ koja putnicima pruža i mnoštvo drugih informacija, počevši od voznog reda pojedinačnih linija podzemne željeznice, tramvaja i autobusa, preko mogućnosti planiranja rute do push obavijesti o trenutnoj situaciji u prometu.