Čarolija Adventa u Zagrebačkoj županiji – koncerti, izložbe, sajmovi…

Foto: Pixabay

U iščekivanju najradosnijeg kršćanskog blagdana, Božića paljenjem prve adventske svijeće diljem Zagrebačke županije započeo je niz događanja, a mi vam donosimo dio blagdanske čarolije zelenog zagrebačkog prstena. 

Klizališta na trgovima, predstave, koncerti, izložbe, božićni sajmovi, nastupi kulturno-umjetničkih društava, kuhano vino uz nezaobilazne slastice i zimske delicije sa naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava samo su mali dio bogate ovogodišnje ponude u gradovima i općinama diljem Zagrebačke županije.

Advent u Zaprešiću započeo je otvaranjem klizališta na Trgu Ivana Pavla II, a zaprešićka „Ledena bajka“ odvija se na brojnim lokacijama u gradu gdje će posjetitelji moći uživati u sajmovima, koncertima, radionicama i izložbama. Dvorac Lužnica će od 13. prosinca biti pod svijećama, a tijekom Božića će na glavnom gradskom trgu biti uprizorene žive jaslice. Događanje koje svakako treba posjetiti je VII. županijska izložba božićnih jaslica „Narodi nam se Kralj nebeski“ koja će se održati 15. prosinca u Galeriji Razvid. Detaljni program događanja pogledajte ovdje.

Jaskanci su već otvorili klizalište na Strossmayerovu trgu, a uz koncerte, izložbe i radionice božićnih ukrasa posjetitelje očekuje i bogata gastronomska ponuda, izložba jaslica i naravno, za one najmlađe, doček Djeda Mraza. Detaljni program događanja pogledajte ovdje.

Velikogorički advent započeo je Lucijinim danima, a koncerti, predstave i izložbe samo su mali dio bogate božićne ponude kojom će i ove godine razveselite sve posjetitelje. 16. prosinca KUD Čiče otvara Božićnu priču u Novom Čiču, a svakako zanimljivo događanje bit će 26. prosinca u ulici Rožinec gdje će se ocjenjivati najukrašenija kuća i najbolji kolači.

U vrijeme adventa zasigurno najraspjevaniji grad u županiji bit će Samobor gdje će se održati niz humanitarnih i zabavnih koncerata. Maleni Samoborci već su okitili bor ukrasima koje su sami izradili, a najveću radost svakako je izazvao dolazak sv. Nikole s prigodnim poklonima. Događanja ima još na pretek, od radionica božićnog nakita i filmskih projekcija do raznih izložbi, za svakog posjetitelja ponešto. Detaljni program događanja pogledajte ovdje.

Blagdansko vrijeme u Dugom Selu započinje 9. prosinca otvaranjem tradicionalnog Anđelek festa, gdje posjetitelje očekuje kazališna predstava, prigodna prodaja božićnih ukrasa, koncert i božićni vlakić za djecu. Tradicionalno „Štefanje“ proslavit će se koncertom božićnih pjesama i napjeva Hrvatske u izvedbi KUD-a Preporod. Detaljni program događanja pogledajte ovdje.

U Svetom Ivanu Zelini posjetitelji će uživati u bogatom programu koji uključuje razne predstave, izložbe, priredbe i prigodne koncerte. 15. prosinca bit će otvoren Adventski sajam tradicionalnih proizvoda, a 23. prosinca u grad stiže Djed Božićnjak na motoru. Detaljni program događanja pogledajte ovdje.

Ovogodišnji Advent u Ivanić-Gradu nudi bogat program uz mnoštvo koncerata, priredbi, radionica i sajmova od kojih svakako 23. prosinca treba posjetiti Božićni sajam i fotografirati se s Bakom i Djedom Mrazom. Na Badnjak bit će organizirano druženje građana uz fiš paprikaš, a uvečer će biti uprizorene žive jaslice. Detaljni plan događanja pogledajte ovdje.

Tijekom Adventa u Svetoj Nedelji organizirane su kreativne radionice za djecu, koncerti i božićne izložbe, a posebno su maštoviti programi vezani uz svetonedeljsko klizalište koje nudi disco klizanje, štafetu na ledu za limače, romantično klizanje uz balade te fitness klizanje. Detaljni program događanja pogledajte ovdje.

Trg Petra Zrinskog u Vrbovcu središnje je mjesto za brojna blagdanska događanja od kojih će zasigurno pažnju privući učenici kuhari Srednje škole Vrbovec koji će kuhati kobasice i peći kiflice, dok će 23. prosinca uz prigodni program, pod borom na trgu djeca razmijeniti poklone.

Uživajte u čaroliji adventa i iskusite zimsku bajku zelenog zagrebačkog prstena.