BUDITE OPREZNI: Policija objavila važno upozorenje zbog novih slučajeva prijevare na internetu

Foto: Freepik

Policija je jučer zaprimila tri prijave o počinjenju kaznenih djela računalne prijevare pa MUP apelira na građane da budu oprezni prilikom plaćanja na internetu, osobito pri trgovanju kriptovalutama.

Ovim kaznenim djelom oštećeno je troje hrvatskih državljana s područja Primorsko-goranske županije, dvoje jer su povjerovali nepoznatim osobama što su ih kontaktirali vezano za trgovanje kriptovalutom, dok je treća osoba oštećena prilikom kupoprodaje putem interneta.

Pri komunikaciji s nepoznatim osobama oštećeni građani su, naime, bili upućeni da instaliraju aplikacije za kupoprodaju i otvore dostavljene linkove gdje su im te osobe obećale zaradu, odnosno uplatu. Nakon što su dobili poruku s linkom i popunile sve tražene osobne i podatke o bankovnoj kartici, nepoznati počinitelji su im potom transakcijama s računa otuđili više od 7400 eura.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovih kaznenog djela.

“Ovim putem apeliramo na građane da budu oprezni prilikom plaćanja na internetu, osobito pri trgovanju kriptovalutama te savjetujemo da se uvijek traži financijski savjet prije nego što se ulože novčana sredstva”, stoji u priopćenju MUP-a.

MUP je objavio i važne savjte kojih bi se svi trebali pridržavati:
1. Ne prihvaćajte nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja, budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit.
2. Čuvajte se budućih prijevara, ako ste jednom uložili novac, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše osobne i bankovne podatke drugim prevarantima.
3. Policiji odmah prijavite sumnjive telefonske i on line ponude.