“Poslovna savjetnica” opljačkala 68-godišnjakinju! Evo kako joj je uzela novce s računa

Ilustracija | Foto: Freepik

U tijeku je kriminalističko istraživanje koje provode policijski službenici kriminalističke policije zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela računalne prijevare na štetu 68-godišnje hrvatske državljanke, priopćila je Policijska uprava primorsko-goranska.

“Naime, 68-godišnjakinja iz Rijeke je u proteklih mjesec dana putem mobilnog telefona kontaktirala s nepoznatom ženskom osobom koja ju je uvela u trgovinu kriptovalutama. Oštećenica je povjerovala toj osobi, a ona ju je dovela u zabludu pozivajući je s različitih telefonskih brojeva i pri tome joj je poslala više poruka putem mrežne aplikacije uvjeravajući je da sudjeluje u financijskom ulaganju trgovanjem kriptovalutama. K tome je 68-godišnjakinja poslala joj i osobne podatke, kao i podatke o štednji na bankovnom računu. Kada joj se ‘poslovna savjetnica’ prestala javljati na telefon, 68-godišnjakinja je provjerila stanje na bankovnom računu i shvatila da joj s računa transakcijom oduzeto 14.000 eura”, stoji u priopćenju.

“Ponovno pozivamo građane na oprez kako ne bi postali žrtvama investicijskih prijevara. Stoga u takvom poslovanju budite vrlo oprezni i sumnjičavi, dobro se informirajte te potražite profesionalne i stručne financijske savjetnike prije nego što uložite novac”, upozorava Policijska uprava primorsko-goranska.

Posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.

Tijekom komunikacije nikome ne biste smjeli dostavljati osobne podatke, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, ni slati jednokratne zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.