Budi se tržište nekretnina, evo u kojim dijelovima grada su porasle cijene stanova

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako su cijene stanova na zagrebačkom tržištu zabilježile porast vrijednosti na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

najam_stanova

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu je tijekom travnja iznosila 1581 euro po metru kvadratnom, što je 1,1 posto više no mjesec ranije, te 1,3 posto više no lani u istom mjesecu – pokazali su podaci portala Crozilla.com.

Bilježi se i rast i pad cijena

Iako su prema podacima portala Crozilla.com cijene zagrebačkih stanova u prosjeku zabilježile porast vrijednosti, pojedini dijelovi grada tijekom travnja zabilježili su i pad oglašavanih cijena.

Crozilla, Opereta logoBorislav Vujović, direktor agencije za nekretnine Opereta d.o.o. iz Zagreba, za portal Crozilla.com kaže kako su se cijene stabilizirale u smislu da kvalitetni stanovi na dobrim lokacijama postižu cijenu malo nižu nego 2008 g., dok primjerice, i dalje padaju u pojedinim dijelovima grada s lošom prometnom povezanošću, u lošijim zgradama, kao i stanovima za uređenje, te onima na petim katovima bez lifta i slično. “Cijene su se stabilizirale, postoji jasna diferencijacija među starim i novim nekretninama. Za dobru priču kupci uvijek postoje, te se ponovo događaju situacije da je zgrada prodana još u fazi temelja. Na trešnjevci možete stan za adaptaciju u staroj zgradi kupiti za 900 eura po metru kvadratnom, a novogradnja se prodaje iznad 2000 eura po metru kvadratnom.”

Najveći mjesečni pad travanjskih cijena stanova oglašenih na portalu Crozilla.com zabilježen je u centru gdje su bile 1 posto niže no tijekom ožujka, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog spustila se na 1841 euro.

Prema podacima portala Crozilla.com u Novom Zagrebu je cijena “kvarata” na mjesečnoj razini pala za 1 euro, odnosno, oko 0,1 posto, a prosječna tražena cijena je iznosila 1254 eura.

Cijena stanova na zapadnom dijelu grada u prosjeku je iznosila 1487 eura po metru kvadratnom što je na mjesečnoj razini 0,1 posto, odnosno 1 euro po “kvadratu” više.

Porast oglašavanih cijena stanova na portalu Crozilla.com tijekom travnja zabilježen je i na istočnom dijelu grada gdje su cijene porasle za 1,7 posto, a za jedan metar kvadratni u prosjeku se tražilo 1525 eura.

Potražnja za stanovima najveća u središtu Zagreba

Tijekom travnja najveća potražnja za stanovima na portalu Crozilla.com bila je u centru, zatim na Trešnjevci, Jarunu i Vrbanima. Slične podatke ima i agencija Opereta d.o.o., naime, prema riječima Borislava Vujovića, stanovi se kupuju po cijelom Zagrebu, no najtraženiji su kvartovi Centar, Medvešćak, Trešnjevka sjever, Vrbani III i Maksimir u zoni tramvaja.
“Najviše se traže kvalitetni stanovi u novijim zgradama ili novogradnjama, bez obzira na lokaciju.”- rekao je Vujović, te dodao kako je potražnja sve veća za dobrim trosobnim i četverosobnim stanovima, dobrog rasporeda prostorija, s parkingom, liftom i terasom, a navodi i kako se traže i studentski stanovi od oko 40 “kvadrata” sa odvojenom sobom.

Oporavak zagrebačkog tržišta nekretnina?

Borislav Vujović za portal Crozilla.com rekao je kako se u odnosu na prošlu godinu osjeti poboljšanje: “Stanje na tržištu je bolje, cijene su korigirane i osjeća se živost. Kupci više ne strepe od poreza na nekretnine, postalo je jasno da su cijene blizu dna, te da je teško očekivati značajniji pad cijena.”

Statistike portala Crozilla.com pokazale su porast oglašavanih cijena zagrebačkih stanova na mjesečnoj i na godišnjoj razini, a Vujović kaže kako se ljudi sada lakše odlučuju na kupnju, pa se osjeti i porast prodaje: “Prodaja je po našim prvim statistikama porasla i nadamo se da će ovo biti prva godina od početka krize u kojoj će biti povećanje opsega prometa u odnosu na prošlu godinu.”