CIJENE NEZAUSTAVLJIVO RASTU: Za kvadrat stana u središtu Zagrebu traži se i 7.000 eura!

Foto: Pixabay

Podaci državnog zavoda za statistiku pokazuju da su cijene u godinu dana u Zagrebu porasle za 30 posto. I nije tu riječ samo atraktivnim lokacijama blizu centra grada – cijene divljaju i na periferiji.

Još nedovršena, novogradnja na Trešnjevci već je skoro rasprodana. Cijena – 4.5 tisuće eura po kvadratu, objavo je RTL.

“Zona tramvaja, srce Trešnjevke, novogradnja s parkirnim mjestom, s dizalom, A+ energetski razred, sa svim najmodernijim sustavima koji postoje… To je ono što se danas traži”, govori vlasnik agencije za nekretnine Boro Vujnović.

S malom pauzom za vrijeme korone, od 2017. imamo samo rast cijena.

“Uzrokovan pozitivnim BDP-om, turizmom, niskim kamatnim stopama na kredite, niskim kamatnim stopama na štednju. A u zadnje vrijeme je inflacija glavni generator kupnje nekretnine, odnosno stanja na tržištu koje imamo”, kazuje Vujnović.

Prosječna cijena kvadrata u Zagrebu je 2.5 tisuće eura, što je skok od 30 posto u odnosu na lani. No, novogradnje su još skuplje.

Na mjestu bivše tvornice Kamensko, koja je u najboljim danima zapošljavala 2600 ljudi, izgradit će se luksuzni stanovi koje si većina građana ne može priuštiti.

Jer će kvadrat koštati oko 5000 eura. I nije to jedini primjer – novogradnja u centru Zagreba koja još nije izgrađena prodaje se i za 7 tisuća eura po četvornom metru. A na cijeni više nije samo luksuz… U kvartu Savica, odmah pored jedne od najvećih prometnih petlji cijena kvadrata je 3570 eura.