Događaju se velike promjene na tržištu nekretnina! Što će biti s cijenama?

Foto: Freepik

Tržište nekretninama u Hrvatskoj usporava, a razlog su nerealne cijene. Prema podacima Porezne uprave, lani je u 12 županija zabilježen pad kupoprodajnih ugovora, dok blagi rast ima devet uglavnom kontinentalnih županija, objavio je HRT.

U prošloj godini cijene stanova i kuća porasle su u Hrvatskoj za 11 posto u odnosu na godinu prije, što je najveći rast među članicama EU-a. Jača i građevinska aktivnost pa je obujam radova lani povećan za 6,5 posto.

Put do vlastite nekretnine i doma iz snova za većinu je Hrvata trnovit, posebice kada cijene četvornih metara divljaju. “Kredit na 26 godina znači do penzije – to je katastrofa”, “Mladi ne mogu kupiti stan s ovolikom plaćom”, uobičajene su reakcije.

Varaždin obara hrvatske rekorde i lani bilježi najveći broj kupoprodaja nekretnina. Prodano ih je 1.500 više nego godinu prije.

Prema nepotpunim podacima Porezne uprave, pomama za nekretninama ne jenjava u Šibensko-kninskoj županiji i Istri, dok je primjerice u Zagrebu, Splitskoj i Zadarskoj županiji lani prodano nekoliko tisuća nekretnina manje nego godinu prije. Potražnja u velikim gradovima očito usporava zbog nerealnih cijena.

“Tržišne cijene su poprilično visoke i morat će doći do korekcija. Znači, doći će u nekom dijelu i do pada cijena određenih nekretnina. Nešto bolje će se držati novogradnja jer nje nedostaje”, kaže predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović.