BRAVO, ZAGREBE: Odziv akciji pošumljavanja na Medvednici iznad svih očekivanja

medvednica-posumljavanje-1

Neočekivano dobar odaziv akciji pošumljavanja na Medvednici! To je zaključak organizatora ove vrijedne akcije nakon koje će Park prirode Medvednica biti bogatiji za 5.000 stabala.

Akciju pošumljavanja je, u povodu 10. Sata za planet Zemlju, organizirao WWF, a izravno su je potpomogli IKEA Hrvatska, Park prirode Medvednica i Hrvatske šume.

Da je odziv daleko nadmašio očekivanja organizatora najbolje se vidi iz ovog podatka: akcija koja je prema planovima trebala trajati četiri sata dovršena je u 60 minuta! Toliko je, naime, trebalo da se posadi svih za danas predviđenih 1.000 sadnica.

Preostalih 4000 sadnica stručnjaci iz Hrvatskih šuma posadit će tijekom idućeg tjedna na drugim područjima Medvednice.

Kupnju sadnica i pošumljavanje jednog hektra sljemenske šume omogućila je IKEA Hrvatska, globalni partner WWF-a, ne samo u borbi protiv klimatskih promjena već i u očuvanju šuma.

“Kupnja 5.000 sadnica bukve i akcija pošumljavanja Medvednice prirodni je korak za tvrtku IKEA koja s WWF-om surađuje još od 2002. godine. Drvo, kao materijal, dio je našeg identiteta i zato ulažemo velike napore kako bi se prema šumama postupalo odgovorno. Pošumljavanje jednog hektara Parka prirode Medvednica poznatog i kao „zelena pluća Zagreba“ dio je naših nastojanja ka stvaranju održivije budućnosti. Dobrim upravljanjem šumama i njihovim proširivanjem kao skladištima ugljika, moguće je doprinijeti pročišćavanju zraka i pomoći u borbi s klimatskim promjenama. Drago mi je što nam se danas pridružio i nezanemariv broj građana koji su pokazali kako im je stalo do očuvanja prirodnih ljepota i resursa naše metropole”, istaknuo je Igor Štefanac, glasnogovornik IKEA Hrvatska.

medvednica-posumljavanje-3

“Zadnjih nekoliko godina područje Parka poharalo je osam oluja i jedan ledolom koji su nanijeli veliku štetu šumskom ekosustavu, posebno na južnoj strani središnjeg dijela Medvednice. Izvaljeno je preko 50.000 m3 drvne mase, otvorena su brojna manja klizišta a oštećena je i brojna infrastruktura za posjetitelje. Sve je to velik posao za mnoge dionike u Parku koji se ne može obaviti u kratkom vremenu i koji moramo raditi zajedno, kao što je to vidljivo u ovoj akciji”, izjavila je ravnateljica Parka prirode Medvednica Snježana Malić-Limari, komentirajući ovogodišnju akciju.

medvednica-posumljavanje-2

U Satu za planet Zemlju ove godine sudjeluje rekordan broj hrvatskih gradova, čak 68! Znamenitosti Dubrovnika, Splita, Varaždina, Vukovara, Osijeka, Pule, Zadra, Zagreba i brojnih naših gradova, u 20:30 sati će se zamračiti i tako sudjelovati u najvećoj globalnoj volonterskoj akciji, uz bok s preko 7000 gradova iz 178 zemalja.

Foto: Facebook.com/Park Prirode Medvednica