Botanički vrt po vrlo povoljnim cijenama rasprodaje višak uzgojenih biljaka

Botanički vrt po vrlo povoljnim cijenama rasprodaje višak uzgojenih biljaka
Foto: Botanički vrt

Svake godine zagrebački Botanički vrt organizira prigodnu proljetnu ili jesensku prodaju viška biljnog materijala. Jedna takva prodaja zakazana je za 3. i 4. listopada (subota i nedjelja).

“Tijekom godine vrtlari uzgajaju i razmnožavaju biljke iz Zbirke vrta (stakleničke biljke, vrtne trajnice, grmovi i stabla) kako bi se održao kontinuitet u broju i raznolikosti svojta Zbirke. Višak uzgojenih biljaka prodajemo po vrlo povoljnim cijenama”, objavljeno je na stranici Botaničkog vrta.

Ove godine na prodaju se nude sobne biljke, mesnatice, mesožderke, trajnice i drvenaste biljke. Sav materijal je uzgojen i razmnožen klasičnim, ‘starinskim’ metodama, a zbog manjka adekvatnog prostora za uzgoj te biljke često ne izgledaju sjajno i bujno poput biljaka koje danas možete kupiti u cvjećarnama i vrtlarskim centrima.

“No izgled vara – naše su biljke zdrave i otporne i neće vam uginuti za godinu-dvije (što je čest slučaj kod biljaka uvezenih iz brojnih europskih rasadnika: te su biljke uzgajane prisilnim i brzim metodama s namjerom što veće zarade svake godine i najčešće ne žive dugo). Prilikom kupnje određene biljke, vrtlar će vas uputiti u pravilnu sadnju i uzgoj”, stoji u spomenutoj objavi.

Tu i nekoliko važnih važne napomena:

“1. Budući da nismo rasadnik i cilj nam je prodati višak biljaka, nemamo inventar, tj. popis biljaka u ponudi. Stoga ne možemo telefonski davati informacije o dostupnosti određene biljke i količine u prodaji. No, ukoliko tražite nešto posebno poput velebitske degenije, slobodno nam se obratite!
2. Molimo pridržavajte se epidemioloških preporuka nošenja maski i održavanja razmaka.
3. Molimo pripremite sitan novac i ponesite torbe, košare ili cekere! Plastične vrećice ne prodajemo, ali ćemo ponuditi naše platnene torbe! Plaćanje je moguće u samo gotovini, kartice ne prihvaćamo.”

Prodaja bilja održava se od 10.00 do 14.00 sati na parteru – ulaz u prodajni prostor je kod velike tužne sofore, a blagajne i izlaz na kraju krške kamenjare. Moguć je samo jedan smjer kretanja kako bi se izbjegla gužva.