BITE Zagreb – tradicionalna zagrebačka poslastica u modernom ruhu

Foto: Anja Kukor

Ovogodišnji Advent u Zagrebu u punom je jeku, a njegovi posjetitelji imaju priliku kući ponijeti novi jestivi zagrebački suvenir – BITE Zagreb! Inovativna zagrebačka manufaktura BITE ART ovaj put osmislila je ručno rađene paprenjake na kojima su utisnute brojne prepoznatljive vizure i simboli hrvatske metropole.

Među njima nalaze se ilustracije zagrebačkog žegača, Gričkog topa, Meštrovićevog paviljona, Crkve Sv. Marka, Hendrixovog mosta, šestinskih kišobrana, kumice s Dolca i drugi jedinstveni simboli grada Zagreba. 

BITE Zagreb – tradicionalna zagrebačka poslastica u modernom ruhu
Foto: Design Bureau Izvorka Jurić

U suradnji s Design Bureauom Izvorka Jurić, motive je interpretirala poznata hrvatska ilustratorica Tea Jurišić, a sve u produkciji provjerenog domaćeg brenda BITE ART. 

Suvenir BITE Zagreb oduševit će zaljubljenike u ovaj grad, podjednako kao i turiste koji ga posjećuju prvi put. Motivi s ambalaže i paprenjaka pričaju priču o kulturi, arhitekturi, muzejima, hrani, parkovima, običajima i ljudima, dok je stil ilustracija usko povezan s idejom koja stoji iza prezentacije Zagreba na BITE ART način.

Ovaj atraktivan proizvod sastoji se od osam ukusnih, aromatičnih ručno rađenih paprenjaka s reljefnim prikazima najprepoznatljivijih zagrebačkih simbola. BITE ART je i ovaj put ostao dosljedan pa ambalaža nije otpad nego je pakiranje suvenira osmišljeno tako da bude interaktivno. 

Naime, njegovo dno pretvara se u zdjelicu s motivom zagrebačkog tanjurića pa se tako servirani keksi mogu poslužiti obitelji i prijateljima. Da je koncept ove živopisne ambalaže zanimljiv i inovativan dokazuje i objava na poznatoj dizajnerskoj platformi Behance gdje je BITE Zagreb istaknut kao Featured project u kategoriji “Packaging”.

Ideja i izvedba ovog suvenira zaintrigirali su brojne članove Behancea iz svih dijelova svijeta koji u komentarima ne kriju svoje oduševljenje izjavama poput “Wow! It’s an outstanding project 😍 I love it.”, “These illustrations look great. They have such a warm and home-like quality to them. Very nice!”, “This is pure art” i slični.

“Ovaj proizvod nastao je još 2019. iz ljubavi prema našem gradu kojem smo htjeli ponuditi nov i moderan suvenir 21. stoljeća, a koji je istovremeno temeljen na tradiciji koja seže još od doba Augusta Šenoe. Suradnja s umjetnicima nam je ključna pa se u pristupu poslu i osmišljavanju novih proizvoda uvijek trudimo angažirati i promovirati veliki hrvatski kreativni potencijal. Budućnost ovog projekta su nove suradnje s ilustratorima na drugim hrvatskim destinacijskim suvenirima pa tako uskoro u ponudu planiramo uključiti i druge hrvatske gradove i autore” – uz neobičnu dozu zaljubljenosti u ono što radi”, kaže Ana Šerić, osnivačica i vlasnica BITE ARTa.

BITE Zagreb se može kupiti na par frekventnih lokacija u centru Zagreba poput Croatian Design Shopa Take me home u Tomićevoj 4 i dućanu Domaći okusi u Radićevoj, a može ga se naručiti i online putem webshopa biteart.hr.

Radi se o proizvodu koji odlično funkcionira kao suvenir, kao poklon za obitelj i prijatelje, ali i poslovne partnere kojima hrvatska kreativna scena itekako ima što ponuditi, kako na dlanu tako već i, provjereno – na tanjuru.