Bandić pozvao žrtve obiteljskog nasilja da prijave zlostavljače

Foto: Press

Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tragičan događaj od 22. rujna 1999. kad je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić na zagrebačkom Općinskom sudu ubio suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić poručio je svim žrtvama obiteljskog nasilja da prijave zlostavljače, te istaknuo kako nitko ne treba tolerirati niti trpjeti nasilje, a obiteljska zajednica mora biti sigurno okruženje za njene članove.

Grad Zagreb osigurava širok raspon socijalnih usluga i podrške za žrtve nasilja u obitelji. To uključuje psihosocijalnu podršku, smještaj, mrežu savjetovališta, osnaživanje i novi početak bez nasilja. Uvjeravam vas da u Gradu Zagrebu ovom problemu pristupamo iznimno ozbiljno i svakodnevno radimo na podizanju razine kvalitete socijalnih usluga, a kontinuirano osiguravamo i financijska sredstva za naše domove, skloništa i savjetovališta, ističe se u Bandićevoj poruci.

“Želim zahvaliti svima koji pružaju podršku žrtvama nasilja u obitelji u tim teškim trenucima i poručiti da će i nadalje u Gradu Zagrebu imati partnera za ostvarenje zajedničkog cilja – borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji te život bez nasilja”, poručuje Bandić.

Gradonačelnik Bandić pozivao je sve osobe u potrebi, koje žele prekinuti krug nasilja, da se obrate na jednu od ovih adrese:

1. Dom za djecu i odrasle – žrtve obiteljskog nasilja “Duga – Zagreb” (sklonište i savjetovalište)
Broj telefona: 01 6383 503
Besplatan broj telefona: 0800 8898
E-mail: [email protected]

Savjetovališta za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja
Informacije za uključivanje u psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji: 01 4590 560
E-mail: [email protected]
Web stranica: http://www.duga-zagreb.hr/

2. Udruga Autonomna ženska kuća Zagreb (sklonište i savjetovalište)
Besplatan broj telefona: 0800 55 44
E-mail: [email protected]
Web stranica: http://www.azkz.net

3. Udruga Ženska pomoć sada – Sos telefon za žene i djecu žrtve nasilja (sklonište i savjetovalište)
Broj telefona: 01 46 55 222
Besplatan broj telefona: 0800 655 222 od 0 – 24 sata
E-mail: [email protected]
Web stranica: http://zenskapomocsada.hr/