U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama cvijeće i svijeće ispred Općinskog građanskog suda

Foto: Zagreb.hr

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Rada Borić i članice Povjerenstva položile su cvijeće i zapalile svijeće ispred Općinskog građanskog suda u Vukovarskoj ulici u znak sjećanja na ubojstvo koje se tamo dogodilo 22. rujna 1999. kada je tijekom brakorazvodne parnice muškarac ubio tri i teško ranio jednu ženu.
 
“Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004. godine, a u spomen na tragični događaj kada je policajac Oraškić ubio svoju suprugu, odvjetnicu, sutkinju i teško ranio zapisničarku suda, istaknula je zamjenica Dolenec. Femicid je vrsta ubojstva kojem često prethodi nasilje nad ženama i zato je važno te stvari na ovaj dan ponovno istaknuti i povezati. Grad Zagreb inzistira i radi na različitim oblicima podrške osobama koje su žrtve nasilja u obliku savjetovališta, skloništa te stambenog zbrinjavanja i  to su doista programi koji su nam od primarne važnosti”, kazala je Dolenec te ukazala i na važnost osnaživanja  ekonomske neovisnosti žrtava nasilja, budući da istraživanja pokazuju da veća ekonomska neovisnost znači brži i lakši izlazak iz ciklusa nasilja.

“Proteklih mjeseci i godina naglašavali smo da policija i pravosuđe moraju kvalitetnije i sustavnije postupati u interesu žrtava nasilja”, te kao društvo moramo napraviti iskorak i institucionalno i kulturološki ukazivati na specifičnost rodno uvjetovanog nasilja.
 
Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Rada Borić zahvalila je svim udrugama, stručnjakinjama i stručnjacima na svakodnevnom radu sa ženama koje su preživjele nasilje, ali i na problemu rodno uvjetovanog nasilja. Grad Zagreb pomaže žrtvama kroz svoje programe, te osim što ima skloništa za djecu i odrasle žrtve nasilja podržava i autonomna ženska skloništa, savjetovališta i udruge koje se bave seksualnim nasiljem, istaknula je Borić, te dodala da je od izuzetne važnosti  i briga o ženama koje žive na rubu siromaštva. 

“Povjerenstvo radi na novim programima i strategijama protiv nasilja nad ženama i posebnu pažnju posvetit ćemo nasilju nad ženama starije životne dobi, kao i nasilju nad ženama s invaliditetom”, dodala je.