Prošlo je pola godine od velikog potresa, Zagreb se i dalje trese. Evo kako to seizmolozi objašnjavaju

Foto: Screenshot Facebook

Točno je šest mjeseci od jakog potresa koji je pogodio Zagreb. Niz slabijih potresa unazad nekoliko dana i posljedice jakog potresa prokomentirao je za Odjel weba i multimedije HRT-a seizmolog Krešimir Kuk.

Po njegovim, situacija smirila utoliko što su potresi rjeđi i slabiji, ali njihova razdioba nije jednolika te kako je teško znati kad će potresi prestati.

“U zadnja dva tjedna bilježimo pojačanu seizmičku aktivnost koja se na sreću iskazuje u obliku slabijih potresa. Nemoguće je precizno reći kada će ta serija potresa prestati. Dobro je da se radi o slabijim potresima i prema trenutnoj seizmičkoj aktivnosti ta serija traje”, rekao je Krešimir Kuk.

Krešimir Kuk je istaknuo kako ne postoje znanstveni temelji za predviđanje potresa niti definiranja trajanja poneke serije potresa.

“Situacija se smirila utoliko što su potresi rjeđi i slabiji, ali njihova razdioba nije jednolika. Nemamo toliko saznanja da bi toliko dobro poznavali zagrebački sklop rasjeda niti imamo dovoljno instrumenata da bi vrlo precizno pratili što se događa. Radi se o istom epicentralnom području, isti mehanizmi nastanka, uzroci svih ovih sadašnjih potresa su jednaki i na istom području gdje se ova serija događala u proteklih 6 mjeseci”, rekao je Kuk.

U Seizmološkoj službi Hrvatske jutros su za Odjel weba i multimedije rekli kako se radi se o dubini rasjeda od 5-25 kilometara te da se nije u potpunosti stabilizirao.

“Očekivali smo svakako potrese u periodu od godinu do dvije godine. Rasjed se nije u potpunosti stabilizirao da bi potresi stali. Zato i dolazi do učestalih manjih potresa. Teško je predvidjeti potres i njihovu učestalost niti koliko će trajati. Kada se seizmičnost vrati na količinu potresa kakva je bila prije, na broj kakav je uobičajen u godini dana, onda se može reći da se situacija smirila”, rekla je dežurna u Seizmološkoj službi Hrvatske.

Komentari