Bandić najavio: Zagreb će imati najveću aleju lipa u Europi, dugačku čak 21 kilometar

Bandić najavio: Zagreb će imati najveću aleju lipa u Europi, dugačku čak 21 kilometar
Foto: Zagreb.hr

Danas je u naselju Podbrežje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s volonterima i  građanima i uz asistenciju djelatnika Zrinjevca zasadio 60 sadnica stabala.

“Danas smo se pridružili građanskoj inicijativi Varaždinke Mateje Angeline Kramar pa smo pod motom Zasadi drvo, ne budi panj zasadili 32 lipe i 28 gledičija”, istaknuo je gradonačelnik. Također je dodao da je prošle jeseni, od Jankomirskog mosta do Ivanje Reke, zasađeno 1.200 lipa.

“Ove jeseni ćemo ih posaditi još 600 pa će to biti najveća aleja lipa u Europi, u duljini od 21 kilometra”, rekao je Bandić

Voditelj podružnice Zrinjevac Zagrebačkog holdinga Igor Toljan je napomeno da se aktivno radi na pošumljavanju i sadnji na zagrebačkome području i da je u jesen 2018. i proljeće 2019. zasađeno više od 3.800 stabala.

“Radi se o autohtonim stablima uzgojenim u našem rasadniku u Čretu koja su apsolutno prilagođena ovoj klimi i tlu”, objasnio je i izrazio zadovoljstvo što veliki broj građana aktivno sudjeluju u akciji.

Sudjeluju svi, od najmlađih do najstarijih, a u akciju se također uključilo i 60-ak dječjih vrtića, rekao je Toljan.

Grad je u suradnji sa Zagrebačkim holdingom i podružnicom Zrinjevac donirao više od 500 sadnica stabala radi ozelenjivanja urbanih sredina i kako bi istaknuo važnost i brojne dobrobiti urbanog zelenila.

Građanska inicijativa “Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25., 26. i 27. 10.” želi potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da u ta tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala.