Bandić jutros rano otvorio novu-staru fontanu na Trgu kralja Tomislava

fontana-trg-kralja-tomislava-1

Jutros rano, u 06,00 sati, gradonačelnik Milan Bandić otvorio je obnovljenu i rekonstruiranu fontanu na Trgu kralja Tomislava.

“Ovo je ishodišna točka grada, ona mora sadržavati urbanu, turističku i estetsku izvrsnost”, rekao je gradonačelnik tom prilikom.

Fontana je rekonstruirana prema povijesnoj matrici, dobila je novo korito i ugrađena je RGB dekorativna rasvjeta, napravljena je nova strojarnica s automatskom filtracijom i regulacijom vode, novim vodovodnim priključkom i odvodnjom, pojasnio je pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Damir Đerzić.

Kako se čulo, rekonstrukcijom fontane je okončana druga faza uređenja Tomislavovog trga.

U prvoj je fazi regulirana drenaža pješačkih staza i oborinska odvodnja, a treća će faza obuhvatiti krajobrazno uređenje parka i rasvjete po suvremenoj tehnologiji s pomoću koje se ostvaruju uštede energenata.

Ali to nije sve o zagrebačkim fontanama!

Sinoć je, uz svečani koncert, Bandić otvorio fontane na livadi uz Ulicu Hrvatske bratske zajednice.

fontane-ulica-hrvatske-bratske-zajednice-otvaranje

Zahvalivši sugrađanima koji su, kako je naglasio, najzaslužniji za ovo velebno djelo gradonačelnik Bandić je dodao: Ovo je Zagreb kakvog smo sanjali, očekivali i kakvog želimo. Ovo je istinska europska metropola.

Brojni glazbeni izvođači, orkestar, svjetlosne projekcije i laserski show oduševili su, procjenjuje se, preko pet tisuća posjetitelja

Program su vodili Bobi (Vid Balog) i Rudi (Davor Dretar), a u glazbenom dijelu nastupili su Prljavo kazalište&Mladen Bodalec, Ivana Kindl, te orkestar i solisti Kazališta Komedija pod ravnanjem Krešimira Batinića: Renata Sabljak, Sandra Bagarić, Vanda Winter, Đani Stipaničev, Ervin Baučić i Adalbert Turner Juci koji su okupljene zabavljali poznatim starim zagrebačkim pjesmama kao što su Dobro mi došel prijatelj, Tebi grade moj, Zagreb je najljepši grad, Serbus, Zagreb, Na Sleme i brojne druge.
Osim na glazbi naglasak je bio i na igri vode i svjetlosti kroz svjetlosne projekcije povijesnih vizura Zagreba i videozapise o glavnom gradu.

fontane-ulica-hrvatske-bratske-zajednice-1

Izgrađenim fontanama dobila se nova vizura te reprezentativan prilaz gradskom središtu, čime se zaokružila davno zamišljena koncepcija Lenucijeve potkove, ističe se u objavi na službenom gradskom portalu Zagreb.hr.

Foto: Zagreb.hr