“Amelie” uskoro postaje broadwayski muzikl

Bajkovita francuska romantična komedija “Amelie”, koja je dobila pet nominacija za nagradu Oscar, uskoro bi trebala dobiti svoju kazališnu inačicu na newyorškom Broadwayu.

amelie

Skladatelj Dan Messe iz newyorškog indie sastava Hem nedavno je na svojoj Facebook stranici napisao kako radi na kazališnoj adaptaciji poznatoga filma redatelja Jean-Pierrea Jeuneta iz 2001. koja bi trebala biti postavljena na Broadwayu, prenosi britanski Guardian.

“Sretan sam što mogu reći da sam dobio zadatak da adaptiram film ‘Amelie’ za Broadway”, napisao je Messe, ne navodeći nikakve detalje.

Dramatizaciju će napraviti dramaturg Craig Lucas, čiji je “Prelude to a Kiss” bio nominiran za nagrade Tony i Pulitzer, a svoj će doprinos dati i tekstopisac Nathan Tysen. Redateljska će palica, kako na svojim mrežnim stranicama piše kazališni mjesečnik Playbill, pripasti Pam MacKinnon, ovogodišnjoj dobitnici nagrade Tony za najbolju režiju za komad “Who’s Afraid of Virginia Woolf”.

Jeunetov je film stekao veliku popularnost i međunarodni uspjeh te postao jedno od najpoznatijih ostvarenja francuske kinematografije, zaradivši 173,9 milijuna dolara, a glavna zvijezda filma Audrey Tautou postala je međunarodno poznata glumica.

Film je prepoznatljiv i po glazbenoj temi Yanna Tiersena, koju je Messe u nedavnom intervjuu za časopis “Paste” opisao kao “jednu od najboljih filmskih glazbenih tema dosad”, iako je priznao kako ne namjerava koristiti Tiersenovu glazbu u svojoj verziji.